Slovenci in Evrovizija: Skromni in slavni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brata BQL
Jani Ugrin/ RTV SLO

Evrovizijski teden, ko slišimo in lahko med seboj primerjamo predstavnike 43 držav, je priložnost za tiste, ki nas je kdo kdaj bolj ali manj v šali oklical za emologe (strokovnjake s področja proučevanja Eme – slovenskega izbora za Pesem Evrovizije), da na podlagi videnega predlagamo kakšno novo tezo. Pa moja teza nima toliko za postoriti konkretno z letošnjim izborom kot s trendom, ki ga v zadnjih letih opažam med slovenskim občinstvom. Trend narekuje, da naj bo skromnost ena od ključnih vrlin v javnosti nastopajočega. Pogosto tudi zelo mladih ljudi. Skromnost kot vrlina. In več kot to, skromnost kot moralna drža.
"Tako sta skromna!" smo lahko v spletnih komentarjih in kjer se še da javno izraziti mnenje lahko pogosto prebrali o na zadnjih Emah že dvakrat drugouvrščenem bratskem duetu BQL. Prijetna, ljubezniva, nedolžna sta, smo večkrat slišali. Sami jih ne bi mogli bolje vzgojiti! In zaradi teh lastnosti si zmago zaslužita, jima zmago privoščimo. Ob porazu se jima posledično godi strašna krivica. Drugače rečeno, predobra sta za svet umazanih iger, pokvarjenih poznanstev in pogodb s hudičem. Stvari so jasne. Ste opazili, da se o glasbi in nastopu še ni govorilo? Brez dvoma "lepo pojeta". Še za kak inštrument znata poprijeti, to veliko šteje. Pa vendar se ne morem znebiti občutka, da v očeh ljudstva vsaj polovico njunega talenta sestavlja njuna sladkobna javna podoba.
V zadnjih letih se na raznih televizijskih tekmovanjih in resničnostnih šovih, kjer zmagovalca izbira glas ljudstva, med favorite uvrščajo tisti kandidati in kandidatke, ki posedujejo razne značilnosti poslušnosti, ubogljivosti, skromnosti. Nasprotno so tisti, ki so prepričani vase in v svoje sposobnosti, ki so ekscentrični, hudomušni, jezični ali trmasti (beri: delajo program zabaven), pogosto oklicani za prepirljive, ošabne, nevredne nagrade. Anemična Eva Boto je v oddaji Misija Evrovizija pred leti z lahkoto premagala navihani dvojčici Prusnik, čeprav je bilo vsem jasno, da je njena brezrefrenska žalostinka veliko manj karizmatična in spevna od njune Konichiwa. Raiven je na Emi dve leti, vsako leto boljša, z domišljenima podobama in nastopoma zaman lovila šablonsko ManuEllo in izpetega Omarja Naberja.

Sara Rezar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta