(SLOVENSKA PREMIERA) BMW M3 Touring: Družinska cestna raketa

Peter Pirkovič
12.04.2023 06:00

Nadvse izjemna kombinacija avtomobila, ki ga Bavarci v svojo ponudbo uvrščajo šele 37 let po rojstvu prvega športnika z oznako M3

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po skoraj 40 letih od nastanka prvega M3 so Bavarci zdaj dodali še karavansko različico. 
Peter Pirkovič

V skoraj štiri desetletja dolgi dobi je bil BMW M3 kupcem po svetu na voljo v limuzinski, kabrioletski in kupejevski izvedbi, nikoli pa kot karavan. Do lanskega leta. Sredi leta so Bavarci praznovali 50-letnico obstoja športnega oddelka M in istočasno razkrili novega člana z oznako M3 Touring. Prvi primerki (za proizvodnjo skrbi matična tovarna v Münchnu) so bili pred nekaj dnevi že dostavljeni slovenskim trgovcem, sam pa sem imel redko priložnost, da se z njim pobliže seznanim in ga na samotnih cestah v okolici Bohinjskega jezera tudi na kratko preizkusim.

Mokre in spolzke ceste so malenkost potlačile željo po nekoliko bolj dinamični vožnji, a se je M3 touring kljub temu nadvse izkazal s suvereno držo na asfaltni podlagi. Ne nazadnje je ta opremljen z zanesljivim štirikolesnim pogonom xDrive. Ne glede na to, da je karavan, ima voznik možnost izbrati le pogon na zadnja kolesa, če se počuti dovolj izkušen za drsenje v zavojih. Srce karavana na steroidih je identično kot pri limuzini ali kupeju z oznako M4. Pod sprednjim pokrovom rohni trilitrski twin turbo šestvaljnik s 375 kilovati moči (510 KM), ki je povezan z osemstopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom.

Cena se začne tik pod 100 tisočaki, od primerljivega limuzinskega M3 pa je dražji za 750 evrov. 
Peter Pirkovič

Dimenzijsko se limuzinska in karavanska verzija bistveno ne razlikujeta. Razdalja medosja je identična (2,85 m), medtem ko je touring le za slab centimeter daljši (4,80 m). Bolj konkretno razliko pri pregledovanju tehničnih podatkov je opaziti pri teži. Jasno, M3 touring je težji. Za natanko 160 kilogramov (1865 kg), a je kljub temu še vedno brutalno hiter. Odriv z mesta do 100 km/h traja le 3,6 sekunde, kar je desetinka manj v primerjavi z limuzinskim M3. Do 200 km/h zmore v 12,9 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 280 km/h. Pred nakupom je treba v tovarno sporočiti, da bo ta opremljen s posebnim M Driver paketom, kjer inženirji posežejo v sistem, da se elektronska omejitev pri 250 km/h sprosti.

Prtljažnik meri 500 litrov, kar je precej za avto, ki je v osnovi namenjen pokoritvi cest. 
Peter Pirkovič

BMW M3 touring vsekakor spada v kategorijo družinskih avtomobilov, predvsem zaradi uporabnega prtljažnega prostora. Ta v osnovi meri zglednih 500 litrov, za potrebe prevoza večjih ali daljših stvari pa preklop naslona zadnjih klopi (razmerje 40:20:40) omogoči še dodatnih 1010 litrov. Izpostaviti velja, da je dostop možen preko elektrificiranih prtljažnih vrat ali preko zadnjega stekla, ki se samostojno odpira. Potniška kabina je sicer enaka kot pri limuzinski verziji. Kraljujeta dva globoka športna sedeža, ukrivljen prikazovalnik z dvema zaslonoma predstavlja nekakšno podatkovno stičišče, izpostaviti pa velja še odebeljen športni volan z obvolanskimi lopaticami za prestavljanje prestav in z dodatnima stikaloma M1 in M2. Ti dve sta nekakšni bližnjici, da avto v trenutku postane cestna pošast. Eden od teh denimo v celoti izključuje delovanje podpornih sistemov in bo pisan na kožo tistim z dirkaškim znanjem. Izmed številnih fizičnih gumbov na sredinskem grebenu pa bo zagotovo zanimiv tisti, ki aktivira lopute v izpušnemu sistemu s ciljem, da avto postane še glasnejši.

Notranjost je enaka kot pri limuzinski različic, je pa M3 touring težji za 160 kilogramov. 
Peter Pirkovič

Bavarske cestne pošasti na cesti ne bo možno zgrešiti. V prvi vrsti zna rjoveti, razvojniki so mu opazno razširili boke, mu nataknili spredaj 19-palčna in zadaj 20-palčna kolesa, motorni pokrov ima dodatne odprtine za zajem zraka, za športnika pa se spodobi, da je opremljen še z zajetnim difuzorjem in manjšim krilcem na zadku. Cena za M3 touring je pri nas postavljena tik pod 100 tisočaki, pri tem pa velja omeniti, da bo ta na voljo le s paketom opreme M Competition in štirikolesnim pogonom xDrive, s čimer je za le 750 evrov dražji od primerljivega limuzinskega M3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta