Slovenski ribič v Istri ujel eno najbolj smrtonosnih rib: Strup v eni ribi lahko ubije 30 ljudi

STA, M.R.
14.05.2024 12:54

Včeraj je slovenski ribič pri otoku Ceja v Medulinskem zalivu opazil sedem primerkov srebrnoprogaste napihovalke (Lagocephalus sceleratus), eno pa je na 19 metrih globine tudi ujel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski ribič Anton Vidovič je pri Pulju ujel ribo napihovalko.
Anton Vidovič (prevzeto z Aquarium Pula)

Slovenski ribič Anton Vidovič je ujeto ribo odnesel v Center za raziskovanje morja Rovinj, so objavili na Facebook strani Aquarium Pula. Tam jo je prevzel Neven Iveša z Univerze Jurja Dobrile v Pulju.

Srebrnoprogasta napihovalka vsebuje izredno močan strup tetrodotoksin, ki ob zaužitju lahko povzroči hude zdravstvene težave in smrt. Največ ga je v spolnih žlezah in jetrih, prisoten pa je tudi na koži.

Za ljudi je tetrodotoksin smrtonosen, usoden pa naj bi bil ob zaužitju že en- do dvomiligramski odmerek. Znanega protistrupa zanj ni. Tetrodotoksin je 1200-krat bolj strupen kot cianid. V eni ribi je dovolj strupa, da lahko ubije 30 odraslih ljudi.

Srebrnoprogasta napihovalka je invazivna vrsta ribe, ki živi v tropskih predelih Indijskega in Tihega oceana. V Sredozemsko morje je prišla iz Rdečega morja skozi Sueški prekop in je zdaj že več let navzoča v Jadranu. Zaradi plenjenja in pomanjkanja naravnih sovražnikov negativno vpliva na biotsko raznovrstnost in ogroža ribištvo, saj poškodujejo ribiške mreže, trga vabe in trnke.

O ulovu napihovalke smo sicer v Večeru poročali že decembra lani. Takrat je šlo za drugo vrsto napihovalk "Sphoeroides pachygaster", ki so jo našli v zaboju z ribami v splitski ribarnici, kar je povzročilo paniko v Splitu.

Panika v Splitu: V ribarnici našli invazivno vrsto ribe, strokovnjaki opozarjajo, da ni užitna

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta