Ob priljubljenem hrvaškem otoku ujeli nevarno, lahko tudi smrtonosno ribo

M.R.
10.02.2022 10:44

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je objavil opozorilo o strupeni ribi, ki so jo ulovili v bližini otoka Pašman. Ta je precej priljubljena destinacija tudi med slovenskimi turisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srebrnoproga napihovalka je ob zaužitju lahko smrtonosna.
Profimedia

Pred nekaj dnevi so v bližini otočka Košara v bližini Pašmana ujeli strupeno in invazivno srebrnoprogo napihovalko (lat. Lagocephalus sceleratus). Ta vrsta ima izjemno nevaren strup tetrodotoxin, ki ob zaužitju ribe lahko izzove hude zdravstvene težave, včasih tudi smrt. Če jo ujamete, z njo ravnajte previdno, po možnosti se izognite neposrednemu stiku. 

Poleg strupa ima ta vrsta tudi močno čeljust z ostrimi zobmi, zato lahko njen ugriz povzroči hujše poškodbe. "Ponavljamo, zaužitje je lahko smrtonosno," so na Hrvaškem inštitutu za oceanografijo in ribištvo zapisali na Facebooku. 

Ob tem dodajajo, da je za zdaj k sreči to še vedno redek obiskovalec Jadranskega morja, je pa zato opozorilo o nevarnosti, ki jih določene vrste napihovalk prinašajo s seboj, zelo pomembno. Zahvalili so se Juraju Jurićevu za obvestilo o ujeti ribi ter vse ostale, ki bi tako ribo videli, pozvali, da jim to sporočijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta