Smrtna nesreča padalca z opremo za "base jump" pri Kranjski gori

11.09.2021 19:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slika je simbolična - "base jumper" skače s 57 nadstropnega hotela v Singapuru. 
REUTERS

Na pobočju Rakove špice v občini Kranjska Gora se je danes smrtno ponesrečila oseba z opremo za base jump. Gorski reševalci so s pomočjo dežurne ekipe gorske reševalne službe Brnik in helikopterja letalske policijske enote dvignili preminulega z nedostopnega terena, prepeljali v dolino in ga predali pristojnim službam.

Do nesreče je prišlo nekaj po 13. uri, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Kaj je "base jump"?

Skoki BASE so šport, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta, je zapisano na Wikipedii. BASE je angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena - nenaseljen stolp), Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija). V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo ilegalno. Gre za ekstremno zvrst padalstva,  razmeroma varne skoke pa naj bi bili zmožni opravljati le izkušeni padalci.

Slika je simbolična - "base jumper" skače s 57 nadstropnega hotela v Singapuru. 
REUTERS

Pri BASE skokih se uporabljajo posebni padalski nahrbtniki in poseben način zlaganja padala. V padalskem nahrbtniku, narejenem za BASE skoke, ni rezervnega padala. Oprema padala je prirejena za skoke iz majhnih višin, še navaja stran Wikipedia.

Slika je simbolična - "base jumper" skače s 57 nadstropnega hotela v Singapuru. 
REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta