Sodišče obsodilo novinarja Vladimirja Voduška

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.09.2018 18:11

Za zapahi bo eno leto in pol, eno leto tudi ne bo smel opravljati novinarskega poklica. Sodba še ni pravnomočna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Vodušek
Jasmina Detela

Sodni senat slovenjgraškega sodišča je novinarja Vladimirja Voduška spoznal za krivega kaznivega dejanja izsiljevanja. Izrekel mu je eno leto in 6 mesecev zapora, vanjo se obtoženemu všteje tudi čas pripora, v katerem je bil slab mesec dni poleti 2012. Ob tem mu je izreklo še enoletno prepoved opravljanja novinarskega poklica, v katero se ne šteje čas v zaporu.
Voduškova zagovornica Anita Peček je dejala, da se z odločitvijo sodišča ne strinja. Po njeni oceni dokazni postopek ni dokazal, da je Vodušku storitev dejanja dokazana. "Potrebno je počakati na pisno obrazložitev sodbe, da se lahko seznanimo z razlogi, ki so sodišče vodili k takšni odločitvi. Nato se bomo zoper sodbo pritožili," je napovedala zagovornica. "Sem šokiran nad odločitvijo sodišča. Sodišče danes ni sodilo le meni, ampak celotnemu slovenskemu novinarstvu. Bil sem obsojen le zato, ker sem videl neke dokumente, to je vse, česar sem v tej zgodbi bil obdolžen. Preseneča me hitrost, s katero je sodišče danes zaključilo celotni sodni postopek," je povedal Vodušek, ki je danes opravil zagovor in imel tudi zaključno besedo. Oboje je trajalo okoli šest ur. "Sodišče ni upoštevalo mojega zagovora, ni upoštevalo zagovora obrambe, sledilo je le tožilstvu. Dejstvo pa je, da niti v eni točki ni bilo v glavni obravnavi dokazano, da bi bil grozil Gorazdu Korošcu ali zlorabil novinarski položaj," je še dodal.

Takoj po lanskem izreku sodbe sta Vladimir Vodušek in odvetnica Anita Peče napovedala, da bosta odločitev rušila s pritožbo na višje sodišče.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta