Sodni senat Vladimirju Vodušku ni verjel

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.12.2017 12:12

Vladimirja Voduška danes ni bilo na nadaljevanje glavne obravnave, a sodni senat mu ni verjel, da se je iz zdravstvenih razlogov ni bil sposoben udeležiti, slovenjgraško sodišče zdaj postavilo izvedenca medicinske stroke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Vodušek
Jasmina Detela

Na slovenjgraškem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Vladimirju Vodušku zaradi poskusa izsiljevanja. Obtoženega na obravnavo ni bilo, predsednica senata Valerija Matvoz Jeromel pa se jo je vseeno odločila izpeljati v njegovi odsotnosti. Voduškov zagovornik Boštjan Penko je medtem preklical pooblastilo, zakaj, pri odvetniku še poizvedujemo. Obtoženi je sicer imela dva odvetnika, poleg Penka še odvetnico Anito Peček, ki ostaja njegova zagovornica.
Zadnja obravnava je bila opravljena v začetku septembra, ko je obtoženi začel z zagovorom, ki naj bi ga nadaljeval v začetku oktobra.
Sodnica je pojasnila, da so najprej prejeli zdravniško opravičilo, da je Vodušek nesposoben pristopiti na obravnavo do 30. novembra. Zato je bila glavna obravnava razpisana za danes. Voduškova zagovornica Anita Peček je včeraj sicer vložila prošnjo za preklic glavne obravnave, a ji sodni senat ni ugodil. Vodušek je potem včeraj zvečer poslal novo zdravniško opravičilo, da je zaradi bolezni nesposoben pristopiti k obravnavi do 20. decembra.
Sodnica je pojasnila, da je vročevalec večkrat neuspešno iskal Voduška na naslovu, kjer naj bi bival v času, ko naj ne bi bil sposoben pristopiti k sojenju, a se ni nihče odzval na zvonjenje. Potem ga je 29. novembra poklical po telefonu, dogovorila sta se, da se srečata v eni od kavarn v Ljubljani, kjer mu je vročil sodno pisanje. "Senat obtoženemu ne verjame, da ni sposoben pristopiti na današnjo glavno obravnavo, zato jo nadaljujemo brez njegove prisotnosti," je dejal sodnica Valerija Matvoz Jeromel.
Senat je po uradni dolžnosti sprejel sklep, da se angažira izvedenec medicinske stroke, ki bo preveril, ali je obtoženi v nadaljevanju sposoben sodelovati na glavni obravnavi. Sodišče bo izvedenca angažiralo tudi iz razloga, da se ugotovi Voduškova sposobnost razumevanja svojih dejanj in imeti v oblasti svoja ravnanja.
Spomnimo, da ga obtožnica bremeni poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca in direktorja družbe Rhydcon Vinka Stiplovška maja in junija 2012. V zameno za molk oziroma da ne objavi zanju obremenjujočih dokumentov (kasneje sta sicer podala samoprijavo in bila obsojena na pogojne zaporne kazni), naj bi Vodušek zahteval sklenitev pogodbe za oglaševanje Uniorja na njegovi Info TV v vrednosti 360 tisoč evrov. Kasneje, ko ga je poklical tajni sodelavec policije Rudi, ki se je predstavil kot pooblaščenec, ki mu Korošec zaupa denar, pa je pristal na "rešitev izven sistema" in na Trojanah prevzel 50 tisoč evrov. Sledila je aretacija.
Okrožna državna tožilka Natalija Pogorevc Mlakar je pojasnila, da je glede na izveden dokazni postopek nekoliko spremenila obtožnico. Spremembe pa bo predstavila na nadaljevanju glavne obravnave, ki je razpisana za 11. januar prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta