(Sprašujemo) Podpirate gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne?

Andreja Kutin Lednik
30.05.2018 16:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

SMC: Zavzemamo se za večjo energetsko samooskrbo Slovenije in manjšo energetsko odvisnost od uvoza energije. Želimo večje energetske prihranke skozi energetsko sanacijo stavb, zvišanje deleža obnovljivih virov energije (začetek gradnje HE na srednji Savi) in učinkovitejše upravljanje s porabo energije na ravni vsakega gospodinjstva (izgradnja pametnih omrežij). Podpiramo izvedbo posvetovalnega referenduma glede izgradnje drugega bloka NEK.
Andrej Čuš in Zeleni Slovenije: Drugi blok je premalo opredeljen (moč, izraba toplote, cena), da bi ga podprli v tej situaciji. Tudi utemeljitev zanj ni razvidna. Madžarska gradi drugi blok jedrske elektrarne v kraju Paks ob Donavi. Ali je naša vlada preverila možnost soinvestiranja v njihov blok, po zgledu naše NEK in Hrvaške? V tem primeru o drugem bloku NEK ne bi govorili.
Desus: Nudili bomo podporo ključnim strateškim projektom, kot sta drugi tir in NEK2, in projektom, ki vodijo k učinkovitejši rabi energije in povečanju deleža iz obnovljivih virov energije - s poudarkom na izkoristku hidropotenciala (na primer dokončanje verige HE na spodnji Savi in začetek izgradnje HE na srednji Savi).
Dobra država: Ne, najprej moramo rešiti skladiščenje odpadkov iz NEK1 in Hrvaški jasno povedati, da njihovo izogibanje dogovorom iz tega naslova ni sprejemljivo in bo imelo posledice.
Levica: Ne.
LMŠ: Odločitev o morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne bo treba sprejeti šele po letu 2025, saj bo obstoječa delovala do leta 2043. Do takrat pa mora Slovenija vse svoje napore usmeriti v pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Dejstvo je, da gre tehnologija na področju obnovljivih virov zelo hitro naprej, kar govori v prid obnovljivih virov. Če bi prišlo do odločitve o gradnji drugega bloka, pa bomo zahtevali, da se o tem odloča na referendumu.
NSi: Danes imamo v Sloveniji v solastništvu s Hrvaško nuklearno elektrarno, ki deluje zanesljivo in zagotavlja pomembno količino električne energije. Glede na obseg nesreče v Černobilu in v Fukušimi ocenjujemo, da v tem trenutku ni primeren čas za odločanje o drugem bloku jedrske elektrarne. Ocenjujemo, da lahko ta odločitev počaka še nekaj let, saj bo ne nazadnje z razvojem tehnologije tudi obratovanje te, v zanesljivih in stabilnih razmerah okolju najčistejše energije, lahko postalo prioritetno.
SD: Podpiramo, da se o tem začne javna razprava in da se o končni odločitvi ljudje odločijo na posvetovalnem referendumu. Naš cilj na področju energetike je predvsem nizkoogljična energetika in zanesljiva oskrba z energijo.
SDS: Drugi blok NEK je umeščen v dolgoročne strateške načrte Republike Slovenije. Pred dokončno odločitvijo pa bo treba preveriti predvsem vprašanja okoljske sprejemljivosti in dolgoročne rentabilnosti.
SLS: Mednarodni strokovnjaki zagotavljajo, da je glede na opravljene stresne teste jedrska elektrarna v Krškem ena najvarnejših v Evropi. Obenem gre za eno čistejših oblik energije, ki je hkrati tudi med najcenejšimi, zato se v nekaterih evropskih državah odločajo za gradnjo novih. Prva skrb v zvezi z jedrsko elektrarno naj bo namenjena zagotavljanju varnosti in izboljšavam. Jedrska elektrarna bi lahko obratovala še slabih trideset let. O takšni investiciji se morajo opredeliti energetski strokovnjaki, politika pa mora sprejeti jasno energetsko strategijo. O gradnji nove nuklearke se bodo morali opredeliti tudi ljudje, šele nato se lahko pričnejo postopki umestitve v prostor. Ker gre za kompleksen proces, ki traja deset do petnajst let, bi bilo smiselno čim prej odpreti javno razpravo o nadaljnji gradnji jedrskih elektrarn v Sloveniji kot tudi o tem, iz katerega vira bomo nadomeščali izpad prvega bloka jedrske elektrarne po njenem zaprtju.
SNS: Ne, sedanji delež vzeti Hrvatom, saj so nam dolžni 1,4 milijarde evrov.
Stranka Alenke Bratušek: Najprej je treba doreči, kaj sploh v energetiki želimo doseči, nato pa iskati načine za dosego ciljev. Zato moramo najprej pripravili energetski koncept, v katerem bomo cilje določili. Slovenija mora biti energetsko bolj neodvisna, energija pa v večji meri temeljiti na obnovljivih virih energije.
Združena desnica: Odločiti se morajo državljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta