To je slovenski Willy Wonka

Katja Štingl
07.05.2018 06:48
V letih, ko večina mladih niti približno še ne ve, kaj bo počela v življenju, je danes 27-letnemu Andražu Gavezu zadišala čokolada. Tako zelo, da je pri 18 letih odprl digitalno agencijo in kmalu zatem postal ustanovitelj uspešne spletne trgovine, kjer si lahko sestavite čokolado po svojih željah. A ljubitelj čokolade je letos šel še korak dlje in presenetil z inovacijo na čokoladnem trgu: 3D-čokolado v obliki Slovenije, v kateri se skriva kar dvanajst okusov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Gavez
Miran Juršič
“Temna čokolada vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki delujejo kot poživilo, ter serotonim, ki je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki vzbuja občutek ugodja,”
Boštjan Plešec

Le košček ali dva na dan

Vs
“Čokolada se mora v ustih topiti. Počasi. Šele takrat razvije pravi okus in ta tudi dlje traja. Na dan se je priporoča košček ali dva, ne pa sto gramov,”
“Ljudje spoznavajo, da čokolada ponuja dosti več, kot so pričakovali. Od prepleta okusov, ki jih niso navajeni, preseneti jih od tega, kaj vse gre skupaj, do tega, katere vrste čokolade obstajajo. Večina pozna le temno, mlečno in belo, ne vedo pa, da se skriva mnogo več tudi znotraj teh,”

Čokolada z ocvrto čebulo? Zakaj pa ne.

“Kadarkoli me zlasti tuji turisti ali novinarji vprašajo, kaj je značilnost Slovenije, na prvo mesto postavim njeno veliko raznolikost. Ta se kaže na različnih področjih in v različnih obdobjih; od kulturne dediščine do sodobnega življenja. Druga velika značilnost sta znanje in ustvarjalnost, ki sta med temeljnimi pogoji za oblikovanje razpoznavnih izdelkov, in prav te značilnosti so oblikovale izdelek Čokoladna Slovenija. Različnost okusov ustvarjajo premišljeno izbrana živila, zelišča in začimbe, značilni za posamezne regije, in čeprav na kulinaričnem in gastronomskem področju Slovenijo razdelimo na kar 24 regij, je snovalcem pri tem izdelku uspelo strniti najbolj značilne,”
Bogataja
Res se sliši nenavadno, ampak okus je bil izvrsten. Hrustljav,”
Andraž Gavez

Pozabite, kar so vas učile babice

“Na naši spletni strani mojacokolada.si je tabela, iz katere lahko razberete, kaj se kombinira s katero čokolado. Od oreškov, sadja, začimb ... Pravilo je sicer preprosto: k mlečni čokoladi sodijo blagi okusi, k temni pa močni, saj jih čokolada sicer preplavi. Jagode recimo razvijejo fantastičen okus z mlečno čokolado, s temno pa sploh ne. Malina gre k vsemu,”
“Prvo napako naredimo že, ko kupimo neprimerno čokolado, jo nalomimo, začnemo segrevati in potem jo navadno še redčimo z maslom, da bo bolj tekoča. Narobe! Za fondi ali za druge prelive pri peki je najbolj primerna čokolada za kuhanje v kapljicah, saj je narejena prav za to, dodamo pa ji lahko recimo kakavovo ali kokosovo maslo, seveda v majhnih količinah,”
“Mikrovalovna pečica ali običajna pečica in segrevamo lepo počasi,”

Poleti čokolada le v sladoledu

“Čokolada v hladilnik ne sodi. Nanjo namreč slabo vpliva kondenz, poleg tega ima čokolada to značilnost, da nase veže vonje, in če imate v hladilniku recimo sir in salame, se kaj hitro lahko zgodi, da bo spremenila okus. Tega pa si najbrž ne želite,”
“Poleti čokolade ne jemo,”
To je samo marketinška poteza, saj je bolj pomembno to, kakšen je kakav in od kod prihaja. Optimalna za uživanje, da se v ustih lepo topi in da ni pregrenka, je čokolada s 60 odstotki kakava,”
“Na leto obiščem precej sejmov s čokolado, v Franciji, Španiji, Italiji ... Tam prideš v stik direktno s proizvajalci, ki delajo čokolado od zrna do izdelka, in razlike so ogromne, na prvi pogled pa je vse enako,
Članek je bil objavljen v marčevski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta