Tudi o glasbenem svetu Sherlocka Holmesa

Petra Zemljič Petra Zemljič
21.08.2017 20:56

Letošnji Festival Maribor vabi na pot odkrivanja romantike in ekspresionizma ter neskončne globine glasbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orkester Haydnova filharmonija se je s številnimi turnejami hitro uveljavil tudi v mednarodnem okolju.

Festival vrhunske klasične glasbe bo v Mariboru potekal od 3. do 21. septembra, in kot sporočajo iz Narodnega doma, bo program letošnjega festivala zaznamovalo vse, kar si lahko predstavljamo pod pojmom romantika. Prihajajo izjemni tuji in domači glasbeniki, ki bodo z glasbo napolnili kar nekaj mariborskih prizorišč - dvorano Union, Kazinsko dvorano SNG Maribor, Viteško dvorano Pokrajinskega muzeja ter Vetrinjski dvor.
Letošnji Festival Maribor Narodni dom pripravlja v koprodukciji s SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo ter s pomočjo še drugih partnerjev. "Na festivalu se bomo letos spoprijeli z eno najbolj obrabljenih razsežnosti pojmovanja klasične glasbe in hkrati zajetnim obdobjem iz evropske umetnosti, katerega glasba še danes zaseda prevladujoč delež na koncertnih repertoarjih - z vsem, kar zajema pojem 'romantika'. Vse njene izpeljanke in pomene bomo vzeli resno, tako muzikološke interpretacije kot podpomene in asociacije, ki jih razgrinja v našem vsakdanu, ter tako ustvarili intriganten, večplasten in hkrati komunikativen festivalski program. V vsakem primeru je tisto, kar si pod pojmom romantika najrazličnejši ljudje predstavljamo, po svojem učinku navadno precej močno, ponotranjeno ali vsaj zelo privlačno. To je nekaj, kar človeka osvobaja okov realnosti in vsakdanjosti ter ga ponese v sanjarjenje o lepšem svetu, v katerem lahko pokaže svoje najranljivejše plati in se ob tem počuti sprejetega. Ali to pomeni sanjati o življenju v dobrih starih časih, o neki daljni deželi, potapljati se v glasbo Čajkovskega ali pa si privoščiti tetovažo z drznimi ljubezenskimi izjavami, o tem vsak presoja sam," pravi vodja programa Barbara Švrljuga Hergovich.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta