V okviru Wings For Life World Run 2022 v Sloveniji za dober namen teklo 1.460 ljudi

Gr.G.
08.05.2022 20:29

Slovenska trasa, na kateri je teklo tudi kar nekaj tujcev, je potekala od ljubljanskega kongresnega trga, čez Domžale do Kamnika, Komende, Cerkelj na Gorenjskem, Vodic in Medvod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši v Sloveniji Denis Šketako ni računal na rezultat, a je sam sebe presenetil.
Siniša Kanižaj

Svet se je danes spet gibal skupaj, povezan in za dober namen. Wings For Life World Run je združil ljudi, ki so v 165 državah tekli za tiste, ki tega ne morejo. Po štirih letih je uradni tek spet potekal tudi v Sloveniji, povsod pa je bilo mogoče sodelovati tudi samostojno, z mobilno aplikacijo. V sloveniji je skupaj sodelovalo 1.460 ljudi, po celem svetu pa 161.892, veliko tudi na invalidskih vozičkih.

Pri nas je vreme sodelovalo. Kljub nekoliko slabšim obetom je štart potekal v soncu, kasneje pa so oblaki poskrbeli za idealno temperaturo. Trasa, na kateri je teklo tudi kar nekaj tujcev, je potekala od ljubljanskega kongresnega trga, čez Domžale do Kamnika, Komende, Cerkelj na Gorenjskem, Vodic in Medvod. Najboljša na slovenskem teku sta bila na koncu slovenski triatlonec Denis Šketako in Švedska dolgoprogašica Sophia Sundberg, ki sta pretekla 55,5 in 49,3 kilometrov,

Švedinja je bila s tem rezultatom tudi tretja na svetu, za Poljakinjo Patrycjo Talar (tekla je doma, 53,5 km) in Rusinjo Nino Zarino, ki je 56 km pretekla v ZDA. Pri moških je globalni zmagovalec Japonec Jo Fukuda (63,9 km), drugi je bil Poljak Dariusz Nożyński (63,9 km), tretji pa Britranec Jonas Müller (53,6 km).

Zmagovalka slovenske trase Sophia Sundberg v akciji.
Samo Vidic

Sundbergova je povedala, da je zelo uživala: "Slovenija je prelepa in res sem vesela, da sem za tek izbrala Ljubljano! Z rezultatom sem seveda zelo zadovoljna, dlje pa enostavno ni šlo. Kot zmagovalka lahko naslednje leto izbiram lokacijo in zdi se mi, da bom spet prišla sem.” Šketako pa ni računal na takšen rezultat: "Prijavil sem se, ker sem si želel dobrega treninga pred prihajajočimi triatlon tekmovanji. Za cilj sem si najprej izbral 35 kilometrov, potem sem podaljšal na 42, ampak je kar steklo in kar naenkrat sem bil na trasi sam.”

Slovenija je edina država v kateri je na uradnem teku sodeloval tudi predsednik republike. Borut Pahor je velik podpornik tega teka, sodeloval je na vseh štirih ljubljanskih tekih od leta 2015 dalje, najboljši rezultat je dosegel leta 2016 (23,4km), letos pa je razdaljo praktično ponovil. Ko ga je ujela ciljna črta, ga je od osebnega rekorda namreč ločilo le 100 metrov. "Danes je lep dan, še lepši je, ker je na sporedu ta tek in še bolj lepo je, ker gre za dober namen. Cilja si nisem postavil, ampak upam, da mi uspe priteči do centra Kamnika. Predvsem pa bom užival v teku in to želim tudi vsem drugim udeležencem," je tik pred štartom povedal Borut Pahor.

Na tem teku ciljna črta lovi tekače

Tekači po vsem svetu štartajo istočasno, natančno ob 11. uri po UTC, pri nas je bilo to ob 13 uri, pol ure po začetku teka pa jim začnejo do potankosti usklajeno slediti zasledovalna vozila. Ta so opremljena z najsodobnejšo satelitsko tehnologijo in ves čas povezana s kontrolnim centrom v Avstriji. Njihova hitrost se skozi čas teka postopno zvišuje. Začnejo s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro. Pri tej hitrosti vztrajajo dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek zaključil, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.

Slovensko zasledovalno vozilo je bil tokrat novi voklswagnov multivan, za volanom pa je sedel reli voznik Jaka Cevc. Da ne bi kdo spregledal, da je ciljna črta blizu, je poskrbel še Filip Flisar, ki je iz vozila v svojem slogu tekače glasno spodbujal, naj iz sebe stisnejo še malo in se ne predajo kar tako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta