(VIDEO) Evrovizija je nekoč sprožila puč, spravila pevca v grob in pevko shirala za 40 kilogramov

Denis Živčec Denis Živčec
16.05.2020 06:00

Nikar ne mislite, da gre samo za kup pirotehnike in perja. Že malo brskanja po pisanem arhivu nas spomni na nekaj nenavadnih zgodb iz zgodovine največjega evropskega glasbenega tekmovanja, ki mu je koronavirus spisal novo bizarno poglavje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bradata Avstrijka Conchita Wurst je eden najbolj znanih obrazov tega, kako Evrovizija tudi v novem tisočletju premika meje. 
Reuters

Nocoj bi moralo biti finale Pesmi Evrovizije. Kdo ve, če bi v njem nastopila tudi slovenska predstavnica Ana Soklič. Največji evropski glasbeni šov ni odnesla njena Voda, ampak pandemija koronavirusa. Bo pa na sporedu tolažilna prireditev Evropa, prižgimo luči!, s katero se bodo v Hilversumu poklonili predstavnikom, ki bi morali peti v odpovedanem Rotterdamu. Zveza EBU je povezala kar 46 nacionalnih televizij, tudi RTV Slovenijo, v posebni oddaji, v kateri bodo odvrteli posnetke skladb, ki bi bile v igri za zmago. Ana je svoj nastop posnela v Sloveniji, pred veličastno scenografijo gorenjskega Ukanca. Dvourna oddaja ne bo tekmovalne narave. Uro pred tem bo na sporedu oddaja Pesem Evrovizije: Najboljših 25, v kateri bomo izvedeli, katera od vseh dosedanjih slovenskih evrovizijskih pesmi se nam je najbolj globoko usidrala v srce. Oddajo z gosti bo vodil Nejc Šmit.
{embed_youtube}https://youtu.be/weLeotNwexg{/embed_youtube}
V letu brez izbora imajo evrovizijski oboževalci čas tolažbo iskati v evrovizijskih zgodbah minulih šestih desetletij. Mnoge med njimi so že skoraj pozabljene, a že nekaj brskanja po pisanem evrovizijskem arhivu nas spomni, da je Pesem Evrovizije mnogo več ko le kup pirotehnike in pernatih šalov.
Ste vedeli, da je ena od evrovizijskih pesmi sprožila revolucijo? Čisto zares. Dobrodošli v letu 1974, ko so se Portugalci želeli osvoboditi izpod zatiralskega režima Estado Novo, polnega preživete konservativne, nacionalistične in avtoritativne ideologije, ki si jo je zamislil António de Oliveira Salazar. Uporniško Gibanje oboroženih sil je ob močni podpori prebivalstva iskalo pravi trenutek za puč. Za začetek so določili dva skrivna signala. Ko je 24. aprila ob 22.55 iz radijskih sprejemnikov zazvenela popevka E depois do Adeus, s katero je nekaj dni prej Paul de Carvalho na Evroviziji v Brightonu zastopal Portugalsko, je stekla legendarna Revolucija nageljnov. Ta pesem je bila znak vojakom in upornikom, da lahko začnejo z državnim udarom. Drugi signal so sprožili 25. aprila ob 00.20, ko je Rádio Renascença predvajal pesem Grândola, Vila Morena, ki jo je pel Zeca Afonso, vpliven narodni pevec, ki ga je zatiralski režim prepovedal. Takrat je Gibanje oboroženih sil sprožilo zavzetje strateških točk oblasti v državi. Šest ur kasneje se je vlada režima Estado Novo umaknila in začela se je nova doba.
{embed_youtube}https://youtu.be/9FALHq3Tv0w{/embed_youtube}
Čeprav so uporniki prebivalce Lizbone pozivali, naj zaradi svoje varnosti ostanejo doma, se je na tisoče Portugalcev zgrnilo na lizbonski Cvetlični trg in tam praznovalo z nageljni, ki so v tistem času ravno cveteli. Zatikali so jih tudi v cevi pušk. Pesem E Depois do Adeus (In po slovesu), v kateri se moški poslavlja od stare ljubezni, je na Evroviziji osvojila le 3 točke in pristala na 14. mestu, a se mi zdi ena najlepših portugalskih.
Evrovizija ti lahko dokazano sesuje življenje. Leta 1993 je Tommy Seebach, priljubljen danski pevec, svoji hčerkici, ki ni mogla spati, napisal nežno uspavanko Pod zvezdami na nebu. Družini je bila pesem tako všeč, da so ga nagovorili, naj se z njo prijavi na danski evrovizijski predizbor, kjer je nepričakovano zmagal. Pesem, ki mu je pomenila tako veliko, je na Evroviziji 1993 v irskem Millstreetu, kjer je prvič nastopila tudi Slovenija, na koncu zgrmela na grenko 22. mesto. Domači mediji in poslušalci so ga raztrgali, njegova kariera se je močno zamajala, Tommy pa se je od žalosti zapil. Kasneje je piti sicer nehal, a je bilo njegovo zdravje tako sesuto, da je deset let po svojem evrovizijskem nastopu doživel infarkt in umrl. Pesem z refrenom "Pod zvezdami na nebu pluješ z menoj/počasi zapri oči in kreneva na pot/plula bova po vodi v najino deželo sanj/samo ti in jaz" so nato zaigrali na njegovem pogrebu, danes pa jo v spomin na očeta poje njegov sin Rasmus.
{embed_youtube}https://youtu.be/EB5YJlVcI-s{/embed_youtube}
Medtem ko pri nas nekateri tarnajo, zakaj sploh moramo sodelovati, si nekateri to zelo želijo, pa ne morejo. Libanon si je na izboru dolgo želel sodelovati. Leta 2005 je vse kazalo, da se bo to zgodilo. Izbrali so nadarjeno pevko Aline Lahoud, ta je v francoščini posnela čudovito balado Quand tout s'enfuit, ki je na stavnicah celo dobro kotirala. Pa je vse skupaj padlo na ideologiji. Ker libanonski zakoni televizijam prepovedujejo prikazovanje izraelskih vsebin, so Libanonci želeli med prenosom zatemniti nastop Izraelcev, česar zveza EBU seveda ni mogla prebaviti. In libanonskih evrovizijskih sanj je bilo konec.
{embed_youtube}https://youtu.be/06LNYKtb34A{/embed_youtube}
Evrovizija te lahko shira. Leta 2002 je Španijo zastopala simpatično zaobljena Rosa Lopez s skladbo Europe's living a Celebration. Med pripravami na Evrovizijo je v posebni oddaji izgubila 40 kilogramov, njene shujševalne muke pa so bile tako zelo gledane, da jih je po gledanosti prehitelo šele nogometno finale Euro 2008. Na Evroviziji je osvojila 7. mesto.
{embed_youtube}https://youtu.be/1xX3dNwHl50{/embed_youtube}
Skozi leta je Evrovizija postala tudi pravo bojišče za pravice LGBTQ manjšin. Poleg mnogih javno deklariranih istospolno usmerjenih, je tam ledino oralo tudi nekaj tipov v kiklah. Slovenske Sestre so kultne, kot tudi zmagovalni nastop izraelske Dane International leta 1998, pa DQ iz Danske leta 2007 in legendarne avstrijske zmagovalke Conchite Wurst leta 2014.
{embed_youtube}https://youtu.be/Fv83u7-mNWQ{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/T_gQOqKJ9ck{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/pr9Pr3GRBA4{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/SaolVEJEjV4{/embed_youtube}
Leta 2006 je Evrovizijo stresla zmaga finskih pošasti z imenom Lordi.
{embed_youtube}https://youtu.be/gAh9NRGNhUU{/embed_youtube}
Leta 2008 pa je Irsko zastopal kar govoreči puran v podobi ročne lutke z imenom Dustin.
{embed_youtube}https://youtu.be/ps3kxGo_gro{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta