(VIDEO) Kurja polt! 13 let po Evroviziji sta Alenka Gotar in Andrej Babić spet izvedla Cvet z juga

Denis Živčec Denis Živčec
12.05.2020 12:36

Prva skladba, ki je Sloveniji prinesla mesto v finalu Pesmi Evrovizije, še vedno zveni enako čustveno in vznemirljivo kot zlatega leta 2007.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Youtube/posnetek zaslona

Bil je maj 2007. Bili so Helsinki. In bila je pesem, ob kateri se je evrovizijskim oboževalcev z vseh koncev sveta od navdušenja zmešalo vsakič, ko je zadonela iz zvočnikov. Trinajst let slovenskih evrovizijskih vzponov in padcev se je vmes zgodilo, a v resnici nič ni preseglo vznemirjenja, ki je Slovence napolnilo takrat, ko je, na pragu obupa, v eni od ovojnic z imeni finalistov, končno prvič bilo tudi ime naše države. Cvet z juga, skladba, ki jo je napisal Hrvat Andrej Babić, eden najuspešnejših in svoj čas najbolj produktivnih evrovizijskih piscev, odpela pa slovenska popoperna diva Alenka Gotar, v katero smo se takrat čez noč kolektivno zaljubili, je postala prva slovenska skladba, ki smo jo na Evroviziji slišali dvakrat.


Ko se je uvrstila v finale, se kar naenkrat nič ni več zdelo nemogoče. Niti zmaga. No, Cvet z juga je na koncu zacvetel na 15. mestu s 66 točkami. Kasneje je postalo jasno tudi, da je v polfinalu skladba zasedla 7. mesto, na stotine oboževalcev pa je na mednarodnih evrovizijskih zabavah še leta posnemalo kretnje Gotarjeve in njen nepozabni trik z lučko v dlani.


Piše se leto 2020. Čudno leto, ko so Evrovizijo prvič morali odpovedati. A ker bo maj zmeraj evrovizijski mesec, sta se spet povezala Alenka Gotar in Andrej Babić ter poskrbela, da je Cvet z juga znova na polno zacvetel. On ob klavirju ob domačem bazenu, ona v Sloveniji in uspel je že prvi poskus. Cvet z juga je Gotarjeva skozi leta odpela neštetokrat in pesem je seveda zanjo izgubila nekaj čara, ob njuni 2020 priredbi pa priznava, da je tudi sama po dolgem času spet dobila kurjo polt.
{facebookpost}https://www.facebook.com/alenkagotar/posts/10220840574795593{/facebookpost}
"Najbolj nore sanje so se uresničile. Ko smo prišli v Helsinke, jih večina ni verjela v nas, jaz pa sem si rekla: 'Slovenija te je izbrala, na oder greš za ta samo 2-milijonski narod. Zaslužijo si najboljše!' Šla sem na oder, dala vse od sebe in skupaj s svojo ekipo z avtorjem Andrej Babićem Evropi pokazala, da Slovenci znamo peti. 13 let kasneje, v karanteni, vsak v svoji državi, sva z Andrejem naredila najlepši cover pesmi Cvet z juga. Hvala, Andrej, da si mi poklonil najlepšo pesem v mojem življenju, hvala Slovenija, da ste mi izkazali zaupanje ter me poslali kot svojo predstavnico na Finsko!" je ob posnetku nostalgično napisala Alenka in evrovizijskim oboževalcem, žalostnim, ker je prireditev odpadla, v tolažbo podarila glasbeni bonbonček z okusom po velikih slovenskih evrovizijskih letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta