(VIDEO) Odkrili v drugi svetovni vojni potopljeno ameriško letalonosilko

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
06.03.2018 09:03

V bližini Avstralije so v Koralnem morju našli razbitine v drugi svetovni vojni potopljene ameriške letalonosilke, na kateri je umrlo več kot 200 članov posadke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriško letalonosilko USS Lexington je med bitko za Koralno morje leta 1942 zadelo več japonskih torpedov in bomb.
Profimedia

Dobra tri desetletja po spektakularnem odkritju razbitin potniške ladje Titanic, ki je potonila leta 1912 in so jo po 73 letih našli 1. septembra 1985 na globini 3700 metrov, so podmorski lovci na razbitine dosegli podobno odmeven uspeh. V Koralnem morju so našli razbitine ameriške letalonosilke USS Lexington, ki je potonila med drugo svetovno vojno pred skoraj 76 leti.

Muzej globoko pod morjem

Letalonosilka USS Lexington je bila skupaj z letalonosilko USS Yorktown vpletena v bitko v Koralnem morju od 4. do 8. maja 1942 proti trem japonskim letalonosilkam. To je bila prva bitka, ki se je odvijala med letalonosilkami. Lexington je bila v bitki hudo poškodovan, zato ga je Yorktown ob koncu bitke namerno potopil. V bitki v Koralnem morju je umrlo več kot 200 članov posadke letalonosilke Lexington, ki je sicer imela ljubkovalno ime Lady Lex. Večino članov posadke so pred potopitvijo rešile druge ameriške vojaške ladje. Ob potopitvi je bilo na Lady Lex 35 letal.
{facebookpost}https://www.facebook.com/VulcanInc/videos/1609768945737985/{/facebookpost}
Raziskovalci pod vodstvom Allena so doslej odkrili razbitine številnih vojaških ladij, vključno z ladjo USS Indianapolis, križarko, ki je potonila v Filipinskem morju julija 1945, ko jo je zadel torpedo japonske podmornice. Admiral Harry Harris, ki v teh dneh stopa na čelo pacifiškega poveljstva ameriške vojske (Pacom) in čigar oče je bil med evakuiranimi mornarji, je izkazal spoštovanje uspešni iskalni operaciji. "Kot sin preživele žrtve z ladje USS Lexington čestitam Paulu Allenu in članom posadke raziskovalne ladje Petrel, ker so našli Lady Lex, ki je potonila pred skoraj 76 leti med bitko v Koralnem morju. Spoštovanje do poguma in žrtvovanja mornarjev z Lady Lex ter vseh drugih Američanov, ki so se borili med drugo svetovno vojno, izražamo s tem, da še naprej zagotavljamo svoboščine, ki so jih izborili za vse nas." Ko je ladja USS Lexington potonila, je bilo na njej 35 letal. Člani iskalne odprave pravijo, da so doslej našli enajst letal, med njimi tudi letala tipa Douglas TBD-1 Devastator, Douglas SBD-3 Dauntless in Grumman F4F-3 Wildcat, upajo pa, da bodo tudi druga.

Odločila bitka v Pacifiku

"V čast mi je izraziti spoštovanje ladji USS Lexington in pogumnim možem, ki so služili na njej," pa je dejal Allen. "Kot Američani dolgujemo hvaležnost vsem, ki so služili in še naprej služijo naši državi, za njihov pogum, vztrajnost in žrtvovanje. Bitka v Koralnem morju ni bila pomembna samo zato, ker je bilo z njo ustavljeno napredovanje japonske vojske, marveč tudi ker je bila prva pomorska bitka v zgodovini, med katero se ladje nasprotnih strani niso videle in se tudi niso neposredno spopadle," je še izjavil Allen.
{embed_youtube}https://youtu.be/-K-V_ah6IIs{/embed_youtube}
Tej bitki je mesec dni kasneje sledila znamenita bitka pri Midwayu, ko so se spopadla letala s treh ameriških letalonosilk proti tistim s štirih japonskih. Z zmago Američanov, ki so izgubili prav letalonosilko Yorktown, a uničili vse štiri japosnke letalonosilke, se je prevlada v Tihem oceanu prevesila na ameriško stran. Američani so resda Izgubili letalonosilko Yorktown, rušilec, 109 letal z letalonosilk in 38 letal s kopnega, umrlo pa je približno 550 mornarjev in pilotov. Japonci so izgubili štiri letalonosilke in težko križarko, hudo pa je bila poškodovana ena križarka, dva rušilca in bojna ladja. En tanker je bil lažje poškodovan. Izgubili so 322 letal ter 3.500 mornarjev in najboljših pilotov. Vojna s tem seveda še ni bila odločena, a mogočna ameriška industrija se je takrat že prestrukturirala za vojne potrebe. Japonska je na koncu 15. avgusta 1945 po dveh ameriških atomskih bombah, vrženih na Hirošimo in Nagasaki, razglasila kapitulacijo in jo 2. septembra istega leta tudi podpisala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta