Za kaj je koristna gimnastika v vodi

Barbara Gavez Volčjak
21.09.2023 06:00

Udeleženci se lahko vaj, če jih večkrat ponovijo, tudi naučijo in jih izvajajo sami, vendar je bolje, da jih vodi fizioterapevt

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vadba v vodi je lažja kot na suhem.
Shutterstock

Poletje in z njim čas za plavanje v morju sta sicer mimo, a s tem zdravim in telesu prijaznim športom se lahko ukvarjamo v vseh letnih časih. Kadar pa se naveličamo plavanja, lahko za popestritev migamo tudi drugače. Voda je zelo primerno okolje za vadbo, ker onemogoča sunkovito gibanje in s tem preprečuje možnost poškodb. Tudi pritisk na kosti in sklepe je precej manjši, zato je vadba primerna za vse, ki imajo lažje težave s koleni, kolki, hrbtenico ali čezmerno telesno težo. Obenem se v vodi telo kljub vadbi hladi, zato nimamo neprijetnega občutka potenja. Z gibanjem v vodi učinkovito preženemo posledice dolgotrajnega sedenja v službi, primerno pa je tudi za telesno slabše pripravljene ljudi, ker lahko intenzivnost gibanja prilagodijo svojim sposobnostim. Vódeno vadbo vodne gimnastike ali aerobike ponujajo v večini termalnih kopališč, ne le v Sloveniji, temveč tudi onkraj njenih meja. Ponekod je sicer bolj namenjena zabavi in animaciji kopalcev, drugod jo jemljejo bolj resno in jo smejo voditi samo primerno izobraženi vaditelji.

"Medicinska gimnastika vključuje delo z vsemi mišičnimi skupinami, z njo razgibamo vrat, ramena, roke in spodnji del telesa. Vadba običajno traja 20 minut," pove fizioterapevtka Ivana Stakor, vodja velnes in spa centra v Termah Jezerčica v Donji Stubici na Hrvaškem. Vaditelj vodi vadbo ob robu bazena, tako da lahko sodelujoči natančno vidijo potek gibov, ki jih izvajajo v vodi. "Gostje se lahko vaj, če jih večkrat ponovijo, tudi naučijo in jih izvajajo sami, vendar je bolje, da jih vodi fizioterapevt, ker šteje ponovitve, opominja na pravilno dihanje in podobno," dodaja sogovornica.

Ivana Stakor

Voda olajša izvajanje gibov

V čem je prednost izvajanja vadbe v vodi v primerjavi z vadbo na suhem? Ivana Stakor pojasnjuje, da se lahko enake gimnastične vaje izvajajo tudi na suhem, toda strokovnjaki so po njenih besedah dokazali, da voda olajša izvajanje gibov. "Ljudje, ki imajo težave z gibalnim aparatom, vaje lažje izvajajo v vodi, ker se zaradi večjega upora in počasnejših gibov zmanjša bolečina," razlaga strokovnjakinja.

Za izvajanje vadbe je pravzaprav vseeno, ali jo izvajamo v navadni ali v termalni vodi, pravi Ivana Stakor, prednost termalne vode je v tem, da vsebuje nekaj zdravilnih dejavnikov, ki so koristni predvsem za bolnike z nevralgijo, mialgijo, kostno-mišičnimi obolenji. "Za vodo v naših termah je denimo dokazano, da njena sestava blaži vnetja sklepov in izboljšuje splošno telesno pripravljenost," pravi fizioterapevtka.

Primerne so za vse generacije

Vaje vodne gimnastike, zlasti pod strokovnim vodstvom, so po besedah Ivane Stakor načeloma primerne za vsakogar, v vseh starostnih obdobjih in s kakršnimikoli zdravstvenimi težavami. "Med njimi sta le dve vaji, ki ju ne smejo izvajati ljudje z umetnim kolkom, vendar na to vedno opozorimo pred izvajanjem teh vaj," poudari sogovornica. Ob pravilni temperaturi vode, pri njih je to denimo 28 stopinj Celzija, sicer pa je za uspešno vadbo priporočljiva temperatura vode med 27 in 30 stopinjami Celzija, so vaje primerne tudi za nosečnice in srčne bolnike.

Če bi torej radi izboljšali svojo telesno pripravljenost, si učvrstili mišice ter okrepili zdravje, se podajte na bližnji bazen v času, ko poteka organizirana vadba vodne gimnastike. Po nekaj ponovitvah boste vaje zlahka izvajali tudi sami, če se vam ne bo uspelo udeležiti vódene vadbe. Res pa je, da je vadba v skupini običajno bolj intenzivna in zato učinkovitejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta