Za streljanje na policijo 19 mesecev zapora

Gordana Possnig
28.06.2021 06:00
Rok Majerič, ki je novembra lani v Šoštanju streljal na policiste, je priznal krivdo. V petek pa bo celjsko sodišče izpeljalo narok za mladeniča, ki je lanskega novembra neprišteven z nožem poškodoval policistko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Storil sem čisto bedarijo. Glede na svoja leta bi lahko bil bolj pameten," je pred izrekom sodbe izjavil Rok Majerič. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Strelski incident, ki je 17. novembra lani odmeval v Šoštanju, je na celjskem okrožnem sodišču prejšnji teden dobil epilog. Petindvajsetletni Šoštanjčan Rok Majerič, ki je moral pred sedmimi meseci v pripor, ker je iz stanovanjske hiše z zračno puško streljal na policijsko patruljo in policistko obstrelil v nogo, je priznal, da je stal za tem dejanjem. Pa ne samo to, priznal je tudi, da je na še eno policijsko patruljo streljal že dan prej, kar so policisti dognali šele po njegovi aretaciji.

S priznanjem presenetil

Majeričevo priznanje je bilo za vse prisotne v sodni dvorani precejšnje presenečenje. Šoštanjčan, sicer stari znanec policije, je namreč pred nekaj meseci na predobravnavnem naroku krivdo odločno zanikal in poskušal celo zrušiti postopek. Skliceval se je na to, da je policija v hiši, kjer stanuje, na dan streljanja nezakonito opravila hišno preiskavo. V to je vpletel tudi svojo mater Marjano Novak, ki so jo policisti srečali na dvorišču, ji razložili, da je iz hiše nekdo streljal, nakar je mati pozvonila pri vratih, odprla pa jih je snaha. "Novakova ji je sama rekla, naj pride Rok dol, in ji naročila, naj prinese puško z balkona," so na naroku pričali policisti, mati obtoženega pa je razložila zgodbo, kakor da tisti dan ni naredila nič sama od sebe, prostovoljno, pač pa na izključen in grob ukaz policije.

"Policisti so me odrinili od vrat, mi ukazali, naj pokličem sina. Ko mi je njegova žena izročila puško, so mi jo policisti iztrgali iz rok, spraševali, kje so naboji, nato so planili v hišo, čeprav niso pokazali papirja za hišno preiskavo," je zatrjevala Novakova. Ker okrožna sodnica njenemu pričanju ni sledila, se je zagovornik obtoženega Uroš Pavlina pritožil in zakonitost hišne preiskave problematiziral tudi na višjem sodišču, kar je za nekaj časa prekinilo proces, ni pa ga zaustavilo, saj višji sodniki pritožbi niso ugodili. Prejšnjo sredo je tako sodnica Alenka Jazbinšek Žgank razpisala predobravnavni narok, tožilec Aljaž Britvič pa je obtoženega takrat seznanil z velikodušno ponudbo, ki se je glasila, da bo v zameno za takojšnje priznanje zanj predlagal kazen 19 mesecev zapora. Majerič s priznanjem ni omahoval. Za storjeno se je, sicer šele na pobudo sodnice, opravičil. "Dejanje obžalujem, storil sem čisto bedarijo. Odslej bo drugače, kajti drugače gledam naprej. Ni lahko biti tu notri (v priporu, op. p.). Glede na svoja leta bi lahko bil tudi malo bolj pameten. Policistom se opravičujem za neumnost, bi pa prosil za prestajanje kazni na odprtem oddelku zapora. Imam ženo, nekoč sem že bil samostojni podjetnik, dejavnost bi po vrnitvi iz zapora nadaljeval," se je pokesal Šoštanjčan.

Štirje policisti, ki so imeli v procesu status oškodovanca, opravičila niso slišali, saj niso prišli na narok. Oba policista sta na dopustu, policistki pa na bolniški, je bilo pojasnjeno v sodni dvorani, sicer pa po besedah sodnice nobeden od oškodovancev zoper obtoženega ni priglasil premoženjskopravnega zahtevka. Sodnica je sledila predlogu tožilstva in Majeriča za očitana napada na uradno osebo obsodila na leto in sedem mesecev zapora. Ugodnejšega razpleta obtoženi, ki je bil v preteklosti že kaznovan, tudi ni mogel pričakovati glede na to, da kazenski zakonik za navedeno kaznivo dejanje predvideva sankcijo do pet let zapora.

Tožilstvo ni vložilo obtožnice

Streljanji v Šoštanju lanskega novembra nista bila edina napada na policijo. Teden pred tema incidentoma je napad na policijo odmeval tudi v Velenju. 11. novembra je 22-letni M. Z. iz Bosne in Hercegovine z nožem poškodoval policistko, ki je sodelovala v policijski akciji zoper njega. M. Z. je tistega dne norel na velenjski avtobusni postaji. Domnevno zato, ker se je sporekel z delodajalcem, ki mu je dolgoval več plač. Prišel je grozit, da se bo poškodoval in nekoga ubil. Policija je zaradi tega kršenja javnega reda in miru ukrepala, a on je norel še naprej. Poskušali so ga ustaviti s paralizatorjem, a se je izjalovilo, mladenič pa je pobesnel in se z nožem zagnal v policistko. Poškodoval jo je po glavi, a je k sreči ni hudo ranil.

Gordana Possnig

Policisti so ga onesposobili šele, ko so vanj streljali. Pri tem so ga huje poškodovali, reševalci so ga odpeljali v celjsko bolnišnico zaradi treh strelnih ran. Za zaslišanje je bil sposoben šele 30. decembra, ko so ga odpustili iz bolnišnice. Policisti so ga kazensko ovadili zaradi napada na uradno osebo, preiskovalni sodnik pa je sledil zahtevi tožilstva in osumljenega poslal v pripor. V nadaljevanju se je izkazalo, da mladi delavec iz Bosne in Hercegovine za dejanje ne bo kazensko odgovarjal, saj je izvedenec ugotovil, da se tistega dne ni zmogel obvladati in da ni razumel pomena in posledic svojega ravnanja, kar v pravnem jeziku pomeni, da je policistko napadel neprišteven. Aprila smo poročali, da tožilstvo tako zoper M. Z. ni vložilo obtožnice, pač pa predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta