Za učinkovito varovanje schengenske meje

Kristina Božič
11.07.2018 07:59

Policija pričanja, da na meji prosilce za azil nezakonito vrača na Hrvaško, od tam pa jih preženejo v BiH, označuje za "neumestna". Postopke nadzora vodi tudi urad varuhinje za človekove pravice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Potrebujemo solidarnost in enakopravnost vseh, ne glede na to, od kod smo in kam gremo. Da smo vsi enaki v pravicah," pravi Nidžara Ahmetašević, novinarka in raziskovalka iz Sarajeva. 
Katja Lihtenvalner

Novost so številna verižna vračanja iz Slovenije na Hrvaško in nato v BiH ali Srbijo, pravi Julija Kranjec iz zagrebškega centra za mirovne študije. O tem so poročali njihovi prostovoljci, ki so bili v Veliki Kladuši in Bihaću prejšnji teden. To potrjuje pričanja beguncev in migrantov, ki so jih zbrali konec junija tudi raziskovalci Amnesty International Slovenije in Pravno-informacijskega centra. Na slovenski policiji so na to včeraj odgovorili, da so "izjave o tako imenovanih push-backih neumestne", izvajanje nalog policije pa "strokovno in zakonito". Pojasnjujejo, da notranjih nadzorov do sedaj niso opravljali, saj nepravilnosti niso zaznali. Dodajajo, da nad delom policije izvaja nadzor Urad za begunce pri OZN (UNHCR), ki je letos opravil dva obiska; 18. in 19. junija je obiskal policijske postaje Koper, Ilirska Bistrica in Brnik. Predtem je bil februarja v Črnomlju in Metliki. Prav ti dve postaji, kot so zapisali pri policiji, pa sta v zadnjih mesecih zabeležili največ ilegalnih prehodov meje. Policijska statistika kaže, da se je junija za več kot štirikrat povečalo število vrnjenih oseb na Hrvaško glede na maj. Ob tem na policiji pravijo, da vračanja potekajo na podlagi mednarodnega sporazuma in da na vprašanja o nasilnem in slabem ravnanju hrvaških policistov ne morejo podati mnenja.

Hrvaška varuhinja za človekove pravice Lora Vidović je opozorila, da notranje ministrstvo ni izvedlo učinkovite preiskave o ravnanju policije v primeru smrti afganistanske deklice Madine Huseini, ki je umrla, ko so jo z družino hrvaški policisti preganjali nazaj v Srbijo. 
Robert Balen

Ne kruha, enakopravnost bi

Ker prihaja do verižnih policijskih vračanj vse do BiH, Nidžara Ahmetašević spomni na majska opozorila komisarke za človekove pravice Sveta Evrope Dunje Mijatović, da je v BiH ljudem tako rekoč onemogočeno, da bi vstopili v azilni sistem. "Sistem ne deluje, begunci sami pravijo, da je celo UNHCR v BiH najslabši od vseh, na katere so naleteli," pravi in opiše primer treh dečkov iz Afganistana, ki iščejo pot, da bi prišli do svojih družin v zahodni Evropi. "Nikamor ne morejo. To so otroci. Kaj bo potrebno? Da jih jutri pretepe policija na neki meji?" Opozori, da situacije ne more rešiti humanitarizem, ki ljudem prinaša kose kruha. "Gre za politični problem, ki potrebuje politično rešitev. Zato potrebujemo politični pritisk in angažiranost državljanov po celi Evropi. Ljudje potrebujejo odprto pot in možnosti, da začnejo novo življenje. Vprašanje, ki se zastavlja meni, je, kje ste. Zakaj niste državljani Hrvaške in Slovenije na ulicah in ne sporočate oblastem, naj ne maltretirajo ljudi? Ni mi jasno, kam je izginila človečnost v EU." V Veliki Kladuši in Bihaću je bila Nidžara Ahmetašević pred štirinajstimi dnevi. "Iz Hrvaške se vračajo tudi pretepeni ljudje. Vsi pa ponižani. Na tak način govori z njimi EU. Boli. Boli, ko vidiš, v kakšnem stanju so. Boli njihov strah, ki ga ne morejo skriti. In potem vprašajo: Zakaj?"
Odgovora nima. "Zakaj se ljudi ponižuje in pretepa? Zakaj se nad glavo mame z otrokom v rokah, ki poskuša prečkati mejo, da bi našla zatočišče, najprej izstreli nekaj strelov, nato pa se jo udarja po hrbtu? Kaj naj ji odgovorim, ko je pregnana nazaj v BiH in me vpraša, zakaj?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta