Slovenska meja vse bolj nepropustna

Kristina Božič
08.07.2018 20:39

Slovenski raziskovalci Amnesty International so v Veliki Kladuši zbirali pričevanja beguncev in migrantov. Vse kaže, da je slovenska meja s Hrvaško že mesec dni vse bolj neprepustna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uradna statistika slovenske policije kaže upad števila sprejetih prošenj za azil, pravijo v Amnesty International. 
Sašo Bizjak

Januar: 13 prebežnikov. Februar: 3 prebežniki. April: 8 prebežnikov. Toliko pričevanj o hitrih vrnitvah slovenske policije navkljub izraženim prošnjam za azil je zbranih na strani Borderviolence.eu le za leto 2018. Ekipa nemške organizacije Rigardu, mednarodnih skupin No Name Kitchen in Fresh Response ter srbskih organizacij BelgrAid and Infopark pričevanja o nasilju in nezakonitih praksah policij na Balkanu zbira že od leta 2016. Zbrana poročila kažejo koordinirano delo in sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo, ki ljudi na koncu prežene nazaj v BiH. Slovenska policija, ki policiste pošilja na evropske misije pomoči tudi v Srbijo in Makedonijo, je do sedaj vztrajala, da so ravnanja slovenskih policistov v skladu z zakoni.

Cerarja pozvali k neodvisni preiskavi​

A v zadnjem mesecu so se poročila o nezakonitih ravnanjih slovenske policije, ki ljudem ne omogoči, da bi v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, pomnožila. Organizacija Amnesty International Slovenije je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovila poziv, naj se zagotovi izvedba neodvisne preiskave o delu policije. Na odziv še čakajo.
Raziskovalci v Sloveniji so tudi prvič dobili pooblastilo glavne pisarne mednarodne organizacije v Londonu, da se odpravijo v Veliko Kladušo zbrat pričevanja ljudi. Ekipa štirih raziskovalcev, dveh prevajalcev in pravnice iz Pravno-informacijskega centra je tako konec junija preživela tri dni ob meji s Hrvaško v BiH.
V Veliki Kladuši nekaj sto beguncev in migrantov čaka na naslednjo priložnost, da poskusijo najti zatočišče severneje. Živijo pri lokalnih prebivalcih, ki so odprli svoja vrata, nekateri taborijo v gozdu, tretji na travniku.

Jerneja Turin, Amnesty International Slovenije, (prva z leve) v Veliki Kladuši med intervjuji: "Pogovarjali smo se s 67 begunci in migranti, 51 jih je izrecno zaprosilo za azil. Vsi so bili v roku nekaj ur ali največ dneva in pol vrnjeni na Hrvaško." 
Osebni Arhiv

Pričanja o nezakonitih ravnanjih

"Pogovarjali smo se s 67 begunci in migranti, med njimi tudi z družinami," pojasni Jerneja Turin. "58 med njimi jih je že bilo v Sloveniji. 51 jih je izrecno zaprosilo za azil." Vsi so bili v nekaj urah ali največ dnevu in pol vrnjeni na Hrvaško. Zgodilo se je ali to, da so jih policisti ignorirali, ali so jim rekli, da v Sloveniji ni azila, ali pa so obljubili, da jih bodo odpeljali v azilni dom v Ljubljano, v resnici pa so jih s kombijem odpeljali do meje in predali hrvaškim policistom, naj bi pričali. "Večini odvzamejo prstne odtise in jim dajo v podpis dokument, ki ga ljudje sploh ne razumejo. Zaračunajo jim kazen 500 evrov za nezakonit prestop meje in od tega zneska odštejejo 20 evrov "vštevanja pridržanja". Mnogi begunci so rekli, da so kazen plačali, če so imeli pri sebi dovolj denarja," pove Jerneja Turin. Slovenski policisti beguncem in migrantom denar in mobitele odvzamejo ter jih dajo hrvaškim kolegom. Ti mobitele sistematično uničujejo, več beguncev in migrantov pa je povedalo, da so jim denar hrvaški policisti ukradli.

Nestrokovni prevajalci?

"Ljudje, s katerimi smo govorili, pravijo, da so te prakse postale sistematične po prvem juniju. Tudi uradna statistika policije kaže upad števila sprejetih prošenj za azil," pojasni raziskovalka. Trije begunci so jim opisali primere nasilja slovenske policije, a raziskovalka pravi, da glede na pričevanja ne gre za sistematično prakso, katere je obtožena hrvaška policija. "Večji problem so prevajalci, s katerimi sodeluje policija," pravi raziskovalka. "V primerih, ko so bili prisotni, so begunci in migranti povedali, da so bili policisti okej v primerjavi s prevajalci. Ti naj bi bili žaljivi, rasistični in posmehljivi, njihovo prevajanje pa nestrokovno in tudi napačno." V petek smo policiji poslali tudi konkretnejša vprašanja glede pričevanj in obtožb, vendar odgovorov nismo prejeli. Pričakujemo jih danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta