Zavarujte otroka pred klopi z dosledno uporabo repelenta

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
10.05.2023 06:00

Samo pred nekaterimi boleznimi, katerih povzročitelje prenašajo klopi, se lahko zaščitimo s cepljenjem, zato je dobro uporabiti tudi repelent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg repelenta so najboljša zaščita dolga oblačila, ki klopu preprečijo stik s kožo.
Shutterstock

Vse toplejše vreme nas vabi v naravo, v parke in gozdove, pri tem pa ne smemo pozabiti na previdnost. Slovenija velja za deželo, kjer je zelo velika možnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Med njimi je najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis (KME), pred katerim se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Otroci najpogosteje zbolijo v starosti od 5 do 14 let, zato je smiselno, da jih pred boleznijo zaščitimo že prej, lahko preberemo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od leta 2019 je v Sloveniji v program cepljenja uvedeno cepljenje otrok proti KME za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo tri leta starosti. Cepljenje za to skupino se opravi s tremi odmerki cepiva, ki se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Iz OZZ se praviloma financira osnovno cepljenje s tremi odmerki. Starši, ki so otroka že prej dali cepiti samoplačniško, lahko pri OZZ zahtevajo naslednje tri odmerke cepiva. Otrok praviloma prejme prvi odmerek cepiva pri sistematskem pregledu. Drugi odmerek prejme 1-3 mesece po prvem, tretjega pa 9-12 mesecev po drugem. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma po možnosti opravimo v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov, lahko pa cepljenje začnemo kadarkoli.

Če je imel otrok po predhodnem odmerku cepiva proti KME resno alergijsko reakcijo ali je alergičen na katerokoli sestavino cepiva v smislu anafilaktične preobčutljivosti, ne sme biti cepljen s tem cepivom. Tudi otrok z anafilaktično preobčutljivostjo na jajca ne sme biti cepljen proti KME. Pri zmerni ali resni akutni bolezni (s povišano telesno temperaturo ali brez nje) je treba cepljenje začasno odložiti. Blaga bolezen, na primer prehlad, ni ovira za cepljenje.

Naravni ali sintezni repelent?

Ob tem, kot rečeno, za zaščito uporabimo tudi repelent, katerega vonj odganja klope. Poznamo naravne in sintezne, razlikujejo se po učinkovinah in učinku. "Naravni repelenti vsebujejo eterična olja limoninega evkaliptusa, citronele ali sivke. So šibkejši od sinteznih, predvsem pa delujejo krajši čas, zato jih je treba nanašati veliko pogosteje," razlaga Urška Lučev, mag. farm., iz Lekarne Tezno. Izmed sinteznih repelentov je najbolj znan DEET (N, N-dietil-3-metilbenzamid), ki je učinkovit proti komarjem, muham, klopom in bolham, nadaljuje strokovnjakinja. Čas njegovega delovanja je odvisen od koncentracije DEET. "Običajno se uporabljajo repelenti z 10 do 35 odstotki DEET, ki delujejo od dve uri do šest ur." Repelente nanašamo na kožo ali na oblačila oziroma obutev. Tako naravni kot sintezni repelenti lahko imajo po besedah Urške Lučev neželene učinke, ki pa so najpogosteje povezani z nepravilno, čezmerno uporabo. Običajno so posledica prevelike absorpcije skozi kožo. Pojavijo se lahko dermatitis, alergijske reakcije, zelo redko nevrotoksičnost, pojasnjuje sogovornica. "Pomembno je, da repelentov ne nanašamo v bližino oči, ust in drugih sluznic, samo na nepoškodovano kožo in skladno z navodili proizvajalca. Po stiku z dežjem, morjem, po večjem znojenju se repelent izpere s kože, tako da je treba nanos ponoviti. Repelenti, ki vsebujejo DEET, lahko obarvajo oblačila iz sinteznih vlaken in mastijo kožo." Nekateri repelenti proti klopom se nanašajo samo na oblačila. Razne nalepke za kožo in zapestnice imajo slabši učinek, pogosto delujejo samo zelo blizu mesta, kjer so nameščene, še navaja Urška Lučev. Med repelenti proti klopom, ki so primerni za otroke, našteje izdelke Zanzi Baby 0+ (za dojenčke in majhne otroke), Zanzi Familiy 3+ (za otroke od tretjega leta starosti), pršili Forth proti klopom (nanaša se samo na oblačila), Bens 30 (za otroke od drugega leta, vendar se pri otrocih uporabi manj razprškov).

Odločitev za naravni ali sintezni repelent pri otroku je v največji meri odvisna od tega, čemu starši posvečajo več pozornosti. "Nekaterim staršem je pomembno, da je otrok v naravi res dobro zaščiten pred klopi, drugim pa, da otrok ne pride v stik s sinteznimi snovmi, ampak samo naravnimi," razlaga Urška Lučev. Otrokom, ki imajo atopijski dermatitis, lahko eterična olja povzročijo poslabšanje stanja. Nekatere otroke pri naravnih repelentih zelo moti vonj po citroneli in drugih eteričnih oljih, ki je lahko zelo močan. "Forth, ki vsebuje izvleček dalmatinskega bolhača, se nanaša enkrat do dvakrat dnevno na obleko in je dokaj učinkovit, vendar lahko prav tako povzroči reakcije na koži, če pride v stik z njo. Drugi naravni repelenti pa držijo zelo kratek čas, kar pomeni, da bi jih bilo večino treba nanesti tudi na pol ure," sklene sogovornica.

Zaščita z ustreznimi oblačili

Otroka lahko pred ugrizom klopa zaščitimo tudi s primernimi oblačili in obutvijo. Na sprehodih in izletih v naravo mu oblecimo oblačila, pri katerih je čim več kože pokrite: nosi naj dolge hlače, majico ali jopico z dolgimi rokavi, zaprte čevlje in pokrivalo. Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na njih laže opazimo. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, otroka stuširamo ali okopamo in mu umijemo lase. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta