(FOTO) Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v Mariboru: "Hišne ljubljence zaščitimo pred klopi, sebe pa ne"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.04.2023 14:30

Tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom Zdravi v naravo, ki jo je ZD dr. Adolfa Drolca organiziral skupaj z NK Maribor, je v Ljudski vrt že v dopoldanskih urah privabila veliko ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

"Pred nekaj dnevi sva bila z vnukom na sprehodu v gozdu. Ob prihodu domov sva oba na telesu opazila klopa. Takrat sem se zavedla, da je skrajni čas za zaščito. Ne nazadnje je za klopnim meningitisom zbolela moja dobra znanka," je svojo izkušnjo s klopi z nami podelila upokojenka iz Maribora. Sicer na cepljenje, ki ga je mariborski Zdravstveni dom (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor danes organiziral v Ljudskem vrtu - gre za tradicionalno in vseslovensko akcijo z naslovom Zdravo v naravo -,ni prišla v spremstvu vnuka, ker je bil ta s starši na izletu, je pa zagotovila, da bodo tudi on v naslednjih dneh dobil svoj odmerek zaščite. Na cepljenju so se ji pridružili številni someščani in tudi prebivalci okoliških krajev. Kot nam je zatrdil Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, jih je prišlo 1524. Številni so povedali, da so klopa že imeli, nekateri tudi že letos. Pred okužbami, ki jih klopi prinašajo, pa da se lahko kvalitetno zaščitijo samo s cepljenjem, saj tudi razpršila, ki jih nanašamo na kožo, bodisi na oblačila, kdo ve kako ne pomagajo, je zatrdil Jože Heričko, ki je v Ljudski vrt prišel iz Hoč kar s celo družino.

Že v dopoldanskih urah so ljudje na severni ploščadi Ljudskega vrta v vrsti čakali na svoj odmerek.
Saso Bizjak

Na leto zboli več kot 270 Slovencev

Za klopnim meningoencefalitisem (KME) v Sloveniji vsako leto v povprečju zboli več kot 270 prebivalcev, kažejo podatki. Nevarnost, da bi na sprehodu po travniku, v gozdu, ali kar po domačem vrtu pobrali kakšnega klopa, je velika. Slovenija, predvsem pa Štajerska, je namreč na zemljevidu ogroženosti označena kot endemično območje s klopi, pojasni Aleksander Jus. Povedano z drugimi besedami: klopov je na v naši okolici veliko in mnogi so prenašalci nevarnega KME in lymske bolezni.

Da ni dobro tvegati in potrebujemo kvalitetno zaščito pred klopi, opozarja čedalje več zdravnikov. KME je zelo težka bolezen ki pušča posledice, povzroča invalidnost, opozarjajo v mariborskem ZD. Posledice so lahko zelo hude, odstotek obolelih namreč tudi umre. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, še pojasnijo. Zato Aleksander Jus tudi ne razume brezbrižnosti ljudi: "Zakaj večina lastnikov vedno poskrbi za ustrezno zaščito pred klopi za svoje hišne ljubljence, na svojo pa enostavno pozabijo," se sprašuje. Precepljenost v Sloveniji je namreč zelo slaba, opozori.

Na cepljenje je prišlo tudi veliko otrok. 
Saso Bizjak

Mile zime ustvarjajo odlične pogoje

Podatki kažejo, da se pri nas redno cepi zgolj sedem odstotkov ljudi. Kljub temu Jus ocenjuje, da se zanimanje za cepljenje zdaj, ko se lahko ljudje sami prepričajo v to, da klopov v naravi mrgoli, za kar so krive tudi mile zime, nekoliko večje. "Klopi so aktivni že v januarju, včasih tako ni bilo. Mile zime ustvarjajo odlične pogoje zanje. Ponavadi se nahajajo v listju. Tega so nekoč kmetje iz gozdov odvažali na kmetije in jih uporabljali za steljo v hlevu, danes pa listja ne potrebujejo več in tako ostane na tleh ter ustvarja idealno prebivališče za te pršice," pojasni Jus. Tudi sam je mnenja, da je edina prava zaščita cepljenje. Priporoča ga vsem - tako otrokom, odraslim kot tudi starejšim. Predvsem pa tistim, ki pogosto zahajajo v naravo.

Jus nam še zaupa, da na leto v Mariboru cepijo približno 3500 ljudi, a je ta številka, kot poudari, prenizka. "V našem zdravstvenem domu se že dvanajsto leto trudimo dvigniti ozaveščenost ljudi in v ta namen organiziramo cepljenja, tudi takšna po ugodnejših cenah, kot je današnje, ko je treba za odmerek (za osnovno zaščito so potrebni trije, op.p.) plačati 20 evrov, za cepilno knjižico pa še pet evrov," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta