Celjski rokometaši srečnejši v boju z Zagrebčani in ostajajo v igri za izločilne boje

Bojan Bauman
09.02.2021 21:07
V zaostali tekmi ekip z dna lestvice lige prvakov so pivovarji še drugič v sezoni porazili Zagreb, tokrat tesno in po seriji zapravljenih priložnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ob vhodu v prazno dvorano Zlatorog se spet soočimo s protokolom, ki velja praktično od začetka rokometne lige prvakov - medtem ko me iščejo na seznamu akreditiranih novinarjev, mi v čelo merijo s pištolo. "35,8 stopinj! Ta se že ohlaja," sprejmem pripombo kot šalo, po kateri mi je omogočen obisk tekme. Nekoč je bil dvoboj rokometašev Celja in Zagreba vreden vsega spoštovanja. Šlo je za spopad dveh evropskih rokometnih klubskih institucij in zato upravičeno ime - balkanski El Clasico.

Danes? Časi so drugačni. Pa ne le zaradi korone in prigod, povezanih s to nadlogo. Celjani in Zagrebčani so si trikrat pokorili rokometno Evropo, danes pa sta to ekipi, ki v devetčlanski skupini B lige prvakov kotirata najnižje. Komajda še lovita rep elite in kdo ve, ali ga bosta prihodnjo sezono še ulovili. V teh okoliščinah sta se merila kluba iz nekoč skupne domovine na 29. mednarodnem obračunu. Zagrebčani so lovili prve točke, Celjani so imeli še teoretične možnosti, da popravijo nekaj spodrsljajev in nadaljujejo boj za šesto pozicijo, ki še odpira vrata spomladanski končnici lige.

Celjani so v zimskem premoru okrepili igro v obrambi, ob odsotnosti Filipa Ivića je mladi Miljan Vujović kar med reprezentančno odsotnostjo v Egiptu postal prvi vratar Celja. Selektorju Ljubomirju Vranješu bi se lahko včeraj dokazoval kar neposredno, saj je bil Šved na tribuni celjske speče lepotice. Ta se ob prisotnosti fanatične publike spremeni v zver, ki uživa, ko žre gostujoče ekipe.

Igor Napast

​Trda igra je Celjanom prinesla začetno vodstvo s 3:1; Zagrebčani so imeli težave pri ustvarjanju priložnosti za zadetke. V nadaljevanju so lovili priključek, gostitelji pa so z igralcem več dvakrat zgrešili prazna vrata. Napake jih niso zmedle, trener Tomaž Ocvirk pa je že okoli 15. minute pripravljal prve menjave. V primerjavi z gostovanjem v Nantesu, ko so nenadejano prišli do zmage, je imel tokrat daljšo klop; tam sta na priložnost čakala povratnika Patrik Leban in Gal Marguč.

​Celjani so bili hitro soočeni z globoko obrambo Zagrebčanov, postavljeno kar ob devetmetrski črti. Za Josipa Šarca, levega zunanjega napadalca, je bila to prava priložnost za dokazovanje. Z lahkoto je prebijal zid in tekmo končal kot najboljši strelec, z desetimi goli. V 23. minuti so Celjani ostali brez Vida Poteka. Steber obrambe je pregrobo zaustavljal Mateja Hrstića in ga udaril v obraz - za rdeč karton. A se niso zmedli in so si do odmora priigrali vodstvo, ki bi lahko bilo višje, če sicer eden najboljših strelcev Celjanov Domen Novak ne bi zapravil kar petih čistih strelov s šestmetrske črte.

Kristjan Horžen je dosegel zmagoviti zadetek. 
Igor Napast

V nadaljevanju so pivovarji utrdili vodstvo, nekajkrat vodili s petimi goli in trener je v igro poslal nekatere mlajše, neizkušene igralce. Verjetno prehitro, saj so Zagrebčani hitro izničili zaostanek. Zadnjih deset minut je odločalo o zmagovalcu, Hrvati so v 52. minuti rezultat poravnali na 26. Šarac je Celjane popeljal v vodstvo in v obrambi priboril žogo za mirnejšo končnico, toda Zagrebčani so spet izenačili na 28. Sledila je plejada zgrešenih strelov na obeh straneh in dve minuti pred koncem gol Kristjana Horžena - izkazalo se je, da dovolj za zmago. Z neuspešnim protinapadom deset sekund pred koncem Matej Hrstić ni izkoristil priložnosti, da bi Zagreb vknjižil prve točke v ligi prvakov. Celjani pa imajo zdaj tri zmage in so na šestem mestu, pred Zagrebčani in Nantesom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta