Koronavirus kosi po rokometnem svetu: Poljaki odpovedali prihod v Zlatorog

Bojan Bauman
03.11.2020 07:00
Vsi Slovenci so zbrani v Zrečah, a prve tekme v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v četrtek ne bodo odigrali. Turčija v nedeljo še ostaja v urniku
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med zadnjimi so v Zreče pripotovali člani Barcelone, med njimi Blaž Janc. 
Reuters

Slovenski rokometaši so od včeraj na pripravah za nastop na evropskem prvenstvu v kompletni postavi, prisotnih je vseh 18 rokometašev. Iz Barcelone so v Zreče kot zadnji pripotovali Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc, iz Kiela je popoldan prišel Miha Zarabec.

Toda prvemu nasprotniku v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na evropskem prvenstvu v rokometu, ki ga januarja 2022 gostijo Madžari in Slovaki, Poljakom se ne bodo posvetili. Iz sedeža Evropske rokometne zveze (EHF) so včeraj sporočili, da imajo Poljaki velike težave zaradi širitve koronavirusa med reprezentanti. Ob prihodu so ekipo testirali in kar pet jih je bilo pozitivnih. V obvezno 10-dnevno karanteno je moralo še enajst rokometašev. "Pri EHF-u se zavedamo, da odlog tekme prinaša precej izredno neugodno situacijo. Kljub temu okoliščine in veljavne omejitve ne dopuščajo nobene druge rešitve," so zapisali in dodali, da bodo skušali čim prej najti nov datum.

Uvodni obračun kvalifikacij med Slovenijo in Poljsko bi sicer ta četrtek ob 19.15 morala gostiti celjska dvorana Zlatorog. Termin tekme drugega kroga kvalifikacij za sedaj ostaja nespremenjen. V Turčiji se bodo izbranci Ljubomira Vranješa s tamkajšnjo izbrano vrsto pomerili v nedeljo ob 15. uri.

Internetna stran z odpovedmi

Kako močno je virus tačas razširjen po Evropi, govori podatek, da je vodstvo Evropske rokometne zveze za vseh osem kvalifikacijskih skupin, v katerih nastopa 32 ekip, odprlo posebno internetno stran, na kateri dnevno poročajo o odpovedih. Tako so bili včeraj že odpovedani vsi štirje dvoboji v skupini 1, kjer nastopajo Francozi, Srbi, Grki in Belgijci, ter vsi v skupini 6, kjer igrajo Norvežani, Belorusi, Latvijci in Italijani. Odpovedi ali preložitve prvotno predvidenih lokacij so se zvrstile že v šestih skupinah od osmih.


 
Luka Cjuha/Dnevnik

Napoved odpovedi četrtkove tekme v Zlatorogu je bila nenazandje že napoved na uradni strani EHF o prestavljeni nedeljski tekmi drugega kroga v skupini 5 med Poljaki in Nizozemci. Novih rokov za odpovedane tekme še ni; jih pa bo tudi precej težko zagotoviti, saj reprezentanti prihajajo iz klubov po celi Evropi, kjer tekmujejo v nacionalnih prvenstvih in v evropskih ligah. Tudi tam tekme odpadajo kot po tekočem traku in organizatorji iščejo rezervne termine.

Slovenci med osmimi nosilci

Reprezentance so imele za kvalifikacijske tekme na voljo tri enotedenske termine; zadnji je na sporedu konec aprila in na začetku maja prihodnje leto. Slovenska reprezentanca ima že brez dodatnih rokov zelo natrpan urnik. Januarja 2021 nastopa na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Marca jih v Nemčiji čakajo kvalifikacije za olimpijske igre, kjer bodo nasprotniki Nemci, Švedi in Alžirci. Če v tem tednu ne bi odigrali nobene tekme za EP, bodo v precejšnjih škripcih. Spomnimo - kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo v Egiptu svetovna rokometna zveza spomladi letos sploh ni izpeljala in so denimo Srbi, nasprotniki Slovencev, po odločitvi za zeleno mizo ostali brez Afrike, ker ima naša država višji količnik.

Tomaž Primožič/FPA

Slovenci kot eni od osmih nosilcev v kvalifikacijah za EP bi morali v naslednjem ciklusu v prvih dneh januarja igrali dvakrat z Nizozemci. Konec aprila in v začetku maja pa bi še gostili Turke in gostovali na Poljskem. Evropsko prvenstvo si bosta priborili po dve najboljši ekipi v vsaki od osmih skupin, okusile ga bodo še štiri tretjeuvrščene ekipe iz skupin, ki bodo zbrale največ točk. Skupaj bomo v kvalifikacijah dobili 20 ekip, na prvenstvo, ki bo potekalo v Budimpešti, Szegedu, Debrecenu (Madžarska) ter v Bratislavi in Košicah (Slovaška), pa so že uvrščeni gostitelji Madžari in Slovaki ter finalista zadnjega - Španci in Hrvatje. Te štiri ekipe nastopajo v posebni skupini, kjer se borijo za tako imenovani evropski pokal 2022. In tudi tam so vse štiri tekme prvega dela že prestavljene na kasnejši datum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta