Bayon(ne) je naslednik modela i20 active, a je precej več kot to

Vinko Kernc
30.06.2021 05:00
Od nedavnega je naprodaj tudi na našem trgu, najcenejši pa stane 15.630 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai bayon je na voljo v osmih barvah (tri so živahne), streha je za doplačilo črna, platišča pa merijo od 15 do 17 palcev. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Omenjeni i20 active je še iz prejšnje generacije i20 in je bolj ali manj le v križanca predelani običajni i20. Tudi bayon temelji na (novem) i20 in ima enako medosno razdaljo, a je za 140 milimetrov daljši predvsem zaradi povsem spremenjenega prednjega dela in zadka ter za 50 milimetrov višji zaradi večje oddaljenosti od tal.

Bayon je dolg 4,18 metra, kljub nekoliko manjši dolžini (bayon sloni na za številko manjši platformi) pa bi ga lahko uvrstili ob bok novemu C4, saj ima od njega, denimo, za 30 litrov večji prtljažnik. Razvili so ga v Evropi predvsem za evropski trg, ime pa je dobil po mestu Bayonne čisto na jugozahodu Francije in lahko spominja tudi na bajonet. Navsezadnje je tudi res, da tridelna prednja žarometa, stebriček C in zadnje luči spominjajo na puščico.

Tako kot osnovna tehnika sta tudi notranjost in oprema povzeti od modela i20. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Armaturna plošča in volanski obroč sta enaka kot pri i20, kar pomeni tudi, da so merilniki (lahko) digitalni, in sicer na 10,25-palčnem zaslonu, da infozabavni sistem gosti na 8- ali 10,25-palčnem zaslonu in da podpira povezljivost s telefoni, ki slonijo na operacijskih sistemih Android in iOs. Telefonom je namenjen brezžični polnilnik, povezljivosti in polnjenju tri vtičnice USB, povezavi s pametnim telefonom na daljavo sistem bluelink nove generacije, vzdušju med vožnjo pa ambientalna osvetlitev in zvočniški sistem Bose.

Vinko Kernc

Ni zanemarljiv podatek, da je v bayonu za 60 litrov več prostora v prtljažniku (meri natanko 411 litrov) kot pri i20 in da 25 milimetrov več zunanje širine pomeni tudi nekaj več notranjega prostora. Znotraj se je mogoče odločiti za eno od treh barvnih kombinacij, ponujajo pa tudi zvočno kuliso z več pomirjajočimi zvoki iz narave.

Vinko Kernc

Bogat je prav tako varnostni paket, ki med drugim ponuja napredni radarski tempomat (vezan tudi na dovoljeno hitrost), opozorilnik na speljevanje vozila spredaj, aktivni sistem za preprečevanje trčenja pri vzvratni vožnji, aktivni sistem za preprečevanje trčenja pri prečnem prometu zadaj ter sistem za bočno in pravokotno parkiranje.

Osnovni motor je klasičen 1,2-litrski 4-valjnik s 120 njutonmetri in 62 kilovati, zagotovo pa mu bolj pristaja litrski turbo trivaljnik, ki je (za doplačilo ali serijsko) tudi blago hibridiziran. Motor zmore 175 ali 204 njutonmetre in 74 ali 88 kilovatov, elektromotor hibridnega dela pa 100 njutonmetrov in skoraj 8 kilovatov. Napaja ga 48-voltna baterija kapacitete slabih 10 amper ur. Menjalnik je ročni ali dvosklopčni s sedmimi prestavami.

Vinko Kernc

Osnovnih paketov opreme je pet, kombinacij z motorjem pa dvanajst. Ob upoštevanju promocijskega prihranka (2500 evrov) je najcenejši 1.2 MPI life (15.630 evrov), za le 1100 evrov pa je dražji z motorjem 1.0 T-GDi 100. Nekje v sredini je 1.0 T-GDi 100 premium, ki stane 20.410 evrov, najcenejši 1.0 T-GDi 120 pa je z opremo comfort in serijsko z blago hibridno tehnologijo (MHEV) ter z inteligentnim šeststopenjskim menjalnikom in stane 19.330 evrov. Pri nas naj bi letos prodali okoli 300 bayonov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta