Bo Apple leta 2024 pričel izdelovati tudi električne avtomobile? Jim bo pri tem pomagala Magna?

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.12.2020 13:23
Projekt Titan: Če gre verjeti govoricam, bi lahko družba Apple v naslednjih štirih letih dokončala razvoj električnega vozila tudi za kupce s povprečnimi prihodki in predstavljala resno konkurenco Tesli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po poročanju tujih medijev je družba Apple, ki danes mnoge uporabnike razveseljuje z mobilniki iPhone in drugimi elektronskimi mobilnimi napravami, zelo napredovala pri skrivnem projektu razvoja samovozečega električnega avtomobila. Sky News piše, da bi lahko serijsko proizvodnjo pognali že leta 2024. O projektu Titan se sicer govori že več let, vendar ga Apple doslej ni uradno potrdil.

Vozilo naj bi uporabljajo revolucionarno baterijsko tehnologijo, piše Reuters, razvijati pa naj bi ga pričeli že leta 2014. Novi dizajn baterije naj bi bistveno znižal stroške le-te in povečal doseg vozila. Šlo bi lahko za baterije, ki jih označujemo s kratico LFP (litijev železov fosfat), saj je bistveno manj možnosti, da se pregrevajo in je tako njihova uporaba varnejša od Li-Ion baterij. 

Doug Field se je leta 2018 vrnil k Applu (pred tem je delal pri Tesli), da bi nadzoroval razvoj, leta 2019 pa je odpustil 190 sodelavcev. Applovi načrti sovpadajo z namerami družbe Alphabet, ki v podjetju Waymo že izdeluje robotske taksije. Ni pa še znano, kdo bi sploh lahko proizvajal Applove avtomobile, viri pa naj bi razkrivali, da se bo družba pri tem poslužila zunanjih partnerjev. Reuters poroča, da se je Apple v preteklosti že obrnil na družbo Magna International v zvezi s proizvodnjo avtomobila, vendar pogovori niso prinesli konkretnih rezultatov. Pri Magni sicer informacije za Reuters niso želeli komentirati.

Je pa zaradi pandemije novega koronavirusa čisto mogoče, da se bo začetek proizvodnje zamaknil za kakšno leto.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta