Elon Musk daroval za 5,7 milijarde dolarjev delnic

Janez Kovačič Janez Kovačič
24.02.2022 05:00

Izvršni direktor ameriške znamke Tesla je po poročanju ameriških medijev lansko jesen delnice podjetja daroval v dobrodelne namene, in sicer v višini 5,7 milijarde dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Gre za del izkupička od prodaje delnic podjetja, ki jo je sprožilo glasovanje Muskovih sledilcev na družbenem omrežju Twitter. Takrat je namreč Musk prodal za kar 16,4 milijarde dolarjev delnic, kar je približno deset odstotkov njegovega deleža. Nekateri davčni strokovnjaki njegovo potezo ocenjujejo kot ciničen, a spreten davčni manever, saj so v dobrodelne namene podarjene delnice neobdavčene.

Kdo natančno je prejemnik delnic, ni znano, je pa mogoče, da bo znesek najprej romal na račune posrednikov in ne neposredno k dobrodelnim organizacijam. S to potezo se je Musk, ki doslej med petičneži ni veljal za pretirano radodarnega, povzpel na drugo mesto lestvice najbolj radodarnih filantropov v ZDA, na kateri pa že nekaj časa kraljujeta zakonca Gates.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta