Električna strategija: Tesla kot vzor Volkswagnu

02.11.2021 05:00
Vodilni menedžment nemškega avtomobilskega koncerna je pred dnevi po video povezavi nagovoril kar Elon Musk, prvi človek in lastnik konkurenčne Tesle.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Herbert Diess: nekonvencionalne metode za prepričevanje Volkswagnovega menedžmenta Foto: Tovarna
Tovarna

Čeprav nova Teslina tovarna v bližini Berlina še ni začela obratovati, menda naj bi se to zgodilo prihodnji mesec, je vse bolj očitno, da postaja pomemben dejavnik v prizadevanju Herberta Diessa, prvega človeka nemškega Volkswagna, da se nemški gigant čim prej preusmeri iz izdelovalca klasično gnanih avtomobilov v proizvajalca elektrificiranih oziroma električnih baterijskih vozil.

Teslina gigatovarna v bližini Berlina je menda tik pred tem, da začne obratovati. Foto: Tovarna
Tovarna

Herbert Diess je že letos spomladi predstavil novo strategijo nemškega koncerna, ki temelji večinoma prav na elektrificiranih vozilih. Tedaj je tudi zahteval predčasno podaljšanje svojega mandata. To se sicer ni zgodilo, se je pa nadzorni svet strinjal z njegovimi načrti. Diess je prepričan, da je prihodnost predvsem v električnih baterijskih ali vsaj elektrificiranih vozilih. V to smer gredo načrti oziroma zahteve ne le Evropske unije, pač pa tudi številnih drugih držav. Toda očitno se mu zdi, da konglomerat iz Wolfsburga na tej poti ni dovolj hiter oziroma odločen. Videti je, da prav zaradi tega oziroma prav zato, ker gre za ostrega konkurenta, Teslo kar pogosto uporablja za potrditev tega prepričanja.

Pred časom je tako primerjal produktivnost nove Tesline tovarne v Berlinu s produktivnostjo največje Volkswagnove tovarne v matičnem Wolfsburgu. Tam je zaposlenih okoli 25 tisoč ljudi, ki v letu dni naredijo približno 700 tisoč avtomobilov, medtem ko naj bi v Teslini berlinski tovarni 12 tisoč delavcev v enakem času naredilo 500 tisoč avtomobilov. Ker je preobrazba VW po Diessovem mnenju prepočasna, je v nevarnosti vsaj 30 tisoč delovnih mest. S tem se niso strinjali niti tovarniški sindikati niti v zvezni deleži Spodnja Saška, ki je pomemben delničar VW.

Elon Musk: "Veliko bolj me zanima logistika, oskrbovalne verige in podobno, zato smo uspešni." Foto: Epa
Epa

Diess pa je na nedavnem srečanju vodilnih menedžerjev koncerna v avstrijskem Alpbachu naredil nekaj, kar je močno presenetilo ne le navzoče, pač pa tudi nemško javnost. Po video povezavi oziroma twitterju je Volkswagnovo nomenklaturo nagovoril Elon Musk, lastnik Tesle. Na Diessovo vprašanje, zakaj je ameriška tovarna veliko bolj prilagodljiva oziroma spretna, je Musk odgovoril, da je najprej inženir in se zato veliko bolj zanima za logistiko, oskrbovalne verige in podobno. Ali je s tem Diess tako ali drugače prepričal Volkswagnov menedžment, da je treba res stopiti na plin in prestaviti v višjo prestavo, je mogoče zgolj ugibati. Sicer pa to ni bilo prvič, da je Diess uporabil Muska za prepričevanje svojih podrejenih, oziroma ga očitno zelo zanima njegovo mnenje. Že ko se je koncern lani septembra pripravljal na tržno predstavitev svojega prvega povsem novega električnega baterijskega vozila ID.3, se je z njim okoli letališča v Wolfsburgu zapeljal tudi Musk. Za nedirkaški električni avto je kar v redu, je menda dejal Američan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta