(FOTO) Kdo ali kaj je Tesla?

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.09.2020 05:00

Ameriška avtomobilska znamka Tesla je menda po svetovni prepoznavnosti že zasenčila genialnega izumitelja Nikolo Teslo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla model 3: najbolje prodajani elektromobil v Evropi in na svetu.
Tesla

Kdo?

Nikola Tesla, 1856-1943, se je rodil srbskim pravoslavnim staršem v Smiljanu blizu Gospića na Hrvaškem. Hrvat ali Srb? Glede na to, da se je rodil v Avstro-Ogrski, je pač imel takšno državljanstvo, leta 1891 pa je prevzel ameriško (ZDA). Bil je inženir, fizik, kemik (pa še kaj) in predvsem genialni izumitelj (lasti si več kot 700 izumov!), znan predvsem po delu z izmenično napetostjo, s katero je ''premagal'' enosmerno napetost nekoliko nerodnega, a vendarle prav tako za znanost zelo zaslužnega Thomasa Alvo Edisona. Z avtomobilsko blagovno znamko Tesla nima nič skupnega, z izjemo imena, za katero pa se še vedno ne ve, ali ga je daroval ali so mu ga preprosto vzeli.

Tesla Gigafactory 1: avtomobilska tovarna z največjo površino na svetu
Tesla

Kaj?

Tesla Inc. je ameriško avtomobilsko podjetje, ki sta ga leta 2003 (v veliki meri zaradi ukinitve projekta EV1 podjetja GM) pod imenom Tesla Motors - v nasprotju s splošnim prepričanjem - ustanovila ameriška inženirja Martin Eberhard in Marc Tarpenning. Med naslednjimi tremi uslužbenci je bil tudi Elon Musk in vseh pet so navedli kot soustanovitelje. Musk je takrat dejal, da naj bi Tesla ponudila električno gnane avtomobile povprečnemu potrošniku. Ko je Musk, ki so ga leta 2004 medse sprejeli kot investitorja, v podjetje vložil 6,5 milijona dolarjev, je s tem postal predsednik podjetja.

Tesla model Y: manjša različica modela X, a na platformi modela 3.
Tesla

Tesla roadster

Prvi avtomobil znamke Tesla je bil roadster, izdelan na šasiji Lotusovega elisa. Bil je prvi električni avtomobil, ki so ga poganjale litij-ionske baterije, in prvi, ki je z enim polnjenjem lahko prevozil več kot 320 kilometrov (200 milj). Izdelovali so ga, delno v Veliki Britaniji, delno v ZDA, štiri leta. Dovolj, da je znamko Tesla prilepil na zemljevid avtomobilskih proizvajalcev.

Tesla model S

Tesla model S: z do 647 kilometri dosega je rekorder med elektromobili.
Tesla

Tesla model X

Tesla model X: največja in najdražja tesla ta hip.
Tesla

Tesla model 3

Najcenejši in v tem trenutku tudi najmlajši je model 3, ki so ga začeli izdelovati leta 2017. Dolg je ''le'' 4,7 metra in tehta od 1,6 do 1,85 tone. Pogon je serijsko štirikolesen, le na posebno željo na zadnjih kolesih. Baterije zmorejo od 50 do 75 kilovatnih ur, motorji pa od 211 do 340 kilovatov. Štirivratna limuzina je v tem hipu najbolj iskana tesla, čeravno je z majhnim pokrovom prtljažnika v Evropi družinsko le pogojno uporabna.

Tesla cybertruck: cena zanj naj bi se začela pri 40 tisoč ameriških dolarjih.
Tesla

Projekcija

Za (bližnjo) prihodnost Tesle se menda ni bati: Elon Musk je mojster prepričevanja tako investitorjev kot kupcev. Tudi ko gre tako daleč s preskušanjem kupcev, kot je šel z obliko pickupa Cybertruck, mu verniki vdano sledijo. No, morda je pa vendarle na pravi poti; marca lani predstavljeni model Y (manjši križanec dolžine 4,75 metra) bo predvidoma še letos tudi na našem trgu, nekaj kasneje tudi novi roadster, čez kako leto kontroverzni cybertruck, ne smemo pa pozabiti tudi tovornjaka polpriklopnika Semi. S tem bo Tesla postala znamka s široko ponudbo izključno električno gnanih vozil. To pa gre danes za med …

Tesla semi s predvidenim dosegom 800 kilometrov
Tesla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta