(FOTO) Opel astra: Romansko-germanski golfov tekmec

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.04.2022 05:00

Šesta generacija astre, upoštevaje tudi pet generacij povojnega kadetta pa enajsta generacija tako velikih oplov, prihaja na naš trg. Cene so znane (od 21.490 evrov naprej), dobave pričakujemo v nekaj mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opel astra: britansko-nemški videz na francoski tehnični osnovi. Hibridna različica vzame prtljažniku 70 litrov.
Vinko Kernc

Nova astra je zares povsem nova. Prejšnja je bila zgrajena na Oplovi (GM) platformi, tokrat je na platformi EMP2 koncerna PSA oziroma zdaj Stellantis. To za seboj ne potegne le karoserije, temveč tudi pogone, asistenčne sisteme, tehniko v notranjosti in še kaj. Torej: nova!

Pa vendar pravijo, da je zasnovana v Rüsselsheimu, domu Opla, kar pomeni, da lahko pričakujemo nemški vpliv povsod, kjer platforma to dovoljuje, o videzu pa tudi vemo, da je delo Britanca Marka Adamsa, čigar prvo delo pri Oplu je bil koncept opla insignie leta 2003 in seveda vsi nadaljnji opli do danes.

Posodobitve bodo možne preko oblaka, aplikacija myOpel pa bo omogočala vnos cilja za navigacijo, naročanje na servis, časovnik za polnjenje in klimatsko napravo (različica PHEV) in še kaj. 
Vinko Kernc

Pri Oplu izpostavljajo prepoznavnost zaradi značilne prednje maske opel vizor, digitalnost s spojenima dvema 10-palčnima zaslonoma v kokpitu pure panel (z novim HMI in grafiko) in vidljivost zaradi matričnih žarometov LED (po 84 svetil v vsakem pri najbolj dovršeni izvedbi). Velja spomniti, da je astra zrasla zgolj štiri milimetre v dolžino, da je za dobrih pet centimetrov širša in dobre štiri nižja. Se opazi. Je tudi nekoliko daljša in širša od novega 308, višina obeh pa je seveda enaka. Skoraj 4,4 metra dolžine, več kot 1,8 metra širine in dobrih 1,4 metra višine dajeta prtljažnik velikosti od 422 do 1339 litrov in prostorna notranjost, kjer sta sedeža z ergonomskim certifikatom (AGR) lahko tudi zračena ter z masažno funkcijo. Gumbov je zelo malo, je pa k sreči upravljanje klimatske naprave (s stikali) ločeno od infozabavnega sistema. Astra ima lahko projicirni zaslon (HUD), asistenčnih sistemov naj bi bilo serijsko že precej in tu izpostavljajo paket intelli-drive 1.0, ki je skupek sistemov za delno samovoznost. Vsekakor pa bo prav prišel 360-stopinjski nadzor bližnje okolice s kamerami.

Vinko Kernc

Nabor pogonov je dokaj pester. Dva bencinska motorja (1,2 litra, 3 valji) zmoreta 81 ali 96 kilovatov, dizelski (1,5 litra, 4 valji) 96 kilovatov, menjalnik je ročni, pri 96-kilovatnih motorjih pa lahko tudi samodejni.

Posebno poglavje so elektrificirani pogoni. Čisto električno različico pričakujemo prihodnje leto, zmogljivejši priključni hibrid (360 Nm, 165 kW) še letos, šibkejši priključni hibrid (sistemskih 360 Nm in 133 kW, bencinski motor zmore 110 kW, elektromotor pa 81 kW) pa je že na voljo. Tu je menjalnik seveda le samodejni, vse astre pa so gnane spredaj.

Vinko Kernc

Cenik upošteva štiri pakete opreme in obe karoserijski različici, kombilimuzino in kombi, vsaka je na voljo v 21 različicah pogona in opreme. Najcenejša je 1.2 turbo 81 kW edition (21.490 evrov, z njihovim financiranjem pa 18.950 evrov), za 900 evrov je dražja s 96-kilovatnim motorjem, ta pa za dva tisočaka dražja s samodejnim menjalnikom. Najcenejši hibrid (132 kW) stane 32.890 evrov, najmanj tisočaka (odvisno od različice) pa je doplačila za kombi (sports tourer). Najdražji ta hip je sports tourer 165 kW PHEV ultimate, ki stane 41.490 evrov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta