Kje je težava Alfe Romea?

Vinko Kernc Vinko Kernc
23.02.2021 07:00
V poslovnem svetu ni nobeno presenečenje in nobena skrivnost: če nekaj ne gre, prekineš. Ugasneš, prodaš, karkoli pač. Avtomobilska industrija ni nikakršna izjema. Lastnik ali svet velikih delničarjev ima v rokah škarje in platno, in kot vidimo, je čustev na tej ravni vedno manj, če sploh še kaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfa Romeo ima vse: zgodovino, sloves, privržence, videz, športno srce, logotip, motorno masko … in ta hip smolo. 
Vinko Kernc

Čas je takšen, da gredo zelo dobro v denar dražji avtomobili in tam so tudi dobički največji, od tod tudi težnje skoraj vseh proizvajalcev (izjeme so vsaj na stari celini zelo redke) svojo znamko privzdigniti med prestižnejše ali pa ustanoviti novo. Recept se je v novejši zgodovini te branže nekajkrat kar dobro obnesel. A vsemu zapisanemu navkljub so nekatera imena, tudi prestižnejša, na preizkušnji. Naj služi Alfa Romeo kot reprezentativen primer.

Njena zgodovina se v enem stavku bere podobno kot marsikatera druga: težak začetek v težkih časih, športni uspehi, vzponi, finančne težave, padci, finančne injekcije, vzponi, vojne, padci, sprememba filozofije, vzponi, spremenjeni časi, padci. Toda le Alfa Romeo ima nabor slavnih imen, ki so bili z njo tesno povezani in bili s tem kreatorji njenih zgodovine, slovesa in imidža: Giuseppe Merosi, Giuseppe Campari, Vittorio Jano, Gioacchino Colombo, Tazio Nuvolari, Giuseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Ugo Sivocci, Giuseppe Campari, Ugo Gobbato, Giuseppe Busso, Orazio Satta Puliga, Nicola Romeo, Rudolf Hruska, Enzo Ferrari, Ermanno Cressoni, Battista Pinifarina, Nuccio Bertone, Ugo Zagato, Giuseppe Scarnati, Giorgetto Giugiaro, Carlo Chiti, Marcello Gandini in Walter de Silva; poslovneži, dirkači, finančni mogotci, oblikovalci, inženirji.

Videz in športno srce je njihovo delo skozi dolgo zgodovino. Zaradi njih so privrženci, klubi, srečanja, trgovina, delavnice, mojstri in še kaj, bogata zgodba, ki marsikoga ne pusti hladnega. Zato ima znamka lepo zvenečega imena mnogo privržencev, ki si pravijo alfisti. Ste že slišali za volviste? Volkswagniste? Aston martiniste? Beemvejiste?

Kje je torej težava Alfe Romea? Morda jo je, še posebno v teh eko časih, težko ustrezno umestiti, a za dobrega stratega to ne bi smel biti nerešljiv problem. Druga pa je brez dvoma ponudba: ta hip ima Alfa Romeo zgolj tri modele. Volvo jih ima 7. Audi 16. BMW 20. In Mercedes-Benz 21. S takšnimi tekmeci se danes preprosto ne moreš več uspešno kosati.

Zdaj ima vajeti v rokah Portugalec Carlos Tavares, do nedavnega šef koncerna PSA, zdaj pa šef Stellantisa. Pod njegovim vodstvom koncerna PSA je tam nastala prestižna znamka DS, ki se šele trudi dokazati se. Zdaj so v novem koncernu tri in vsaj za zdaj kaže, da jim je Tavares naklonjen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.