Mega avtomobilska poroka: nastal bo četrti največji avtomobilski koncern na obli

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.11.2019 05:10

Združila se bosta italijansko-ameriški Fiat Chrysler Automobiles in francoski PSA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova družba bo imela sedež na Nizozemskem, vodila jo bo enajstčlanska uprava, pomembni lastnici ostaja družini Agnelli in Peugeot.
Epa

Tudi za tiste, ki nekoliko bolj pozorno spremljajo dogajanje v avtomobilski industriji, se je zgodilo presenetljivo hitro: pred petimi dnevi je Wall Street Journal poročal o pogovorih med italijansko-ameriškim Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in francoskim PSA, ob koncu tedna pa je bilo potrjeno, da sta koncerna ustanovila skupno družbo oziroma podjetje. Nastala je oziroma bo – dokončno morajo poroko potrditi še delničarji, kar verjetno ne bo velik problem – korporacija, ki komaj kaj zaostajala za največjimi, torej koncernom Volkswagen, Toyoto in zvezo Renault-Nissan-Mitsubishi.

FCA uspešen v ZDA, PSA v Evropi

O tem, kaj čaka novo avtomobilsko korporacijo, ne kaže izgubljati besed, in prav izjemno veliki izzivi (električni avtomobili, avtonomna vožnja, okoljske zahteve ipd.), povezani z orjaškimi investicijami (mimogrede: pred leti je bilo rečeno, da stane zmanjšanje izpusta CO2 zgolj za gram nič manj kot 100 milijonov evrov!), so pripeljali do združitve v italijansko-ameriški-francoski avtomobilski zakon. Kaj in kje so prednosti in šibkosti enega in drugega zakonca?

John Elkann, član družine Agnelli, bo predsednik, vsekakor pa eden od tistih, ki so najbolj zaslužni za združitev.
Tovarna
Carlos Tavares, sedanji izvršni predsednik PSA, bo imel enak položaj tudi v novem skupnem koncernu.
Tovarna

Sindikati že opozarjajo

FCA ima predvsem zavoljo ameriškega dela (Chrysler, Dodge, Jeep) veliko tehničnega znanja z osnovami (platformami) s pogonoma na zadnji kolesni par in predvsem pogonom 4x4, šepa pa pri razvoju električnih vozil. Na drugi strani je PSA prav pri razvoju električnih vozil eden izmed vodilnih ne le v Evropi, zelo močan igralec je v razredu malih in srednje velikih avtomobilov. Skupno podjetje bo torej omogočilo hitrejše in učinkovitejšo izmenjavo znanja na različnih področjih, posledično pa bo to prineslo zmanjšanje stroškov tako rekoč na vseh ravneh. In ve se, kaj to (tudi) pomeni.
Problematična stran racionalizacije je tudi tisti del, ki bo zanesljivo najbolj trd oreh pri uresničevanju načrtov – zmanjševanju števila zaposlenih se skoraj ne bo mogoče izogniti. V skupnem sporočilu obeh je bilo zapisano, da ne bodo zaprli nobene tovarne … Takoj se je oglasil nemški sindikat IG Metall, ki združuje delavce v avtomobilski industriji, in opozoril, da združitev ne sme škodovati položaju Oplovih delavcev v okviru PSA. Podobno opozorilo je prišlo tudi iz Italije. Fiat na Apeninskem polotoku zaposluje okoli 58 tisoč ljudi.
Glede na tržne okoliščine je verjetno, da bodo prav kmalu pod hudim pritiskom – kar je že dolgo tega napovedal nekoč prvi mož FCA Sergio Marchionne –, toda njihova teža v italijanski politiki ni zanemarljiva. To dobro vedo tudi pri FCA, verjetno tudi pri PSA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta