Peugeotov 2008 je bil oktobra najbolje prodajani avto v Evropi. A ne na domačem, francoskem trgu

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.12.2021 00:00

Oktober vsaj načeloma tako v Evropi kot v Evropski uniji (EU) ni najpomembnejši mesec za posel z avtomobilsko pločevino. Toda letošnje okoliščine so takšne, da šteje tako rekoč vsak prodan avtomobil in posledično vsak mesec, pa naj bo zelo ali malo pomemben ali skoraj nepomemben. S tega zornega kota je zanimiv in po svoje ilustrativen letošnji deseti mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Peugeot 2008 je bil torej oktobrski evropski avtomobilski prvak. Zanimivo pa je, da na domačem, torej francoskem trgu, ni bil številka ena, saj je bil tam pred njim peugeot 208. Foto: Tovarna

Tovarna

Dogajanje na evropskih trgih krojijo sedaj že dolgo znane zadrege. Pomanjkanje nekaterih sestavnih delov, zlasti polprevodnikov, ustavlja tovarne. Zato se zmanjšuje obseg izdelave, na tovarniških dvoriščih predvsem evropskih pa tudi ameriških tovarn se kopičijo desettisoči nedokončanih avtomobilov. Posledično se podaljšujejo dobavni roki, saj se raztezajo v povprečju vsaj na pol leta, pri številnih avtomobilih pa so dolgi celo leto ali kakšen mesec več. Vse to je očitno vplivalo tudi na evropske trge. Oktobrska statistika Jato Dynamics, agencije, ki se že dolgo ukvarja z zbiranjem in interpretiranjem podatkov o prodaji avtomobilov, pa je kljub temu nekoliko presenetljiva, vsaj ko gre za lestvico najbolje prodajanih avtomobilov.

Fiat 500 je bil v konkurenci desetih najbolje prodajanih avtomobilov v letošnjem oktobru edini, ki je imel več kupcev kot oktobra lani.

Večer

Na prvo mesto se je s prodajo dobrih 18 tisoč vozil pripeljal peugeot 2008. To je bilo sicer nekaj manj kot oktobra lani. Je pa omembe vredno, da k njegovi oktobrski lovoriki niso najbolj pripomogli kupci v Franciji, torej na domačem trgu, kar je vedno pomembno. Najbolj prodajani avto v letošnjem oktobru na francoskem trgu je bil namreč tudi peugeot, vendar 208. Ta je prav tako na oktobrski evropski lestvici (četrto mesto), je pa med deseterico v tem mesecu zabeležil četrti najvišji padec glede na lanski oktober. Za nas je pomembna uvrstitev renaulta clia na drugo mesto, kajti avto nastaja (tudi) v novomeškem Revozu. Ni pa dobro, da je bila njegova tokratna prodaja za kar 34 odstotkov skromnejša. Ni presenetljiva dobra prodaja romunske dacie sandero. Nasploh gredo tudi drugi modeli te tovarne, ki je pod okriljem Renaulta, na evropskih trgih in še posebno v EU dobro v promet. Edini avtomobil med oktobrsko deseterico, ki je imel več kupcev, je bil fiat 500. Ali je to tudi zasluga sorazmerno ugodne prodaje njegove zadnje, sicer povsem električne izvedenke, ta hip še ni znano. Je pa to kar prijazen obliž na vse tisto, kar tare italijanski Fiat v zadnjem času. Deseterico zaključujeta avtomobila, ki sta dobro znana tudi slovenskim kupcem, in sicer športno terenski volkswagen T-roc in renault captur. Kaj bode v oči?

Predvsem dejstvo, da je tokrat izpadel že dolga leta najbolje prodajani evropski avtomobil volkswagen golf. Zanj se je oktobra odločilo "le" 11.174 evropskih kupcev. Razlog - upoštevaje pojasnila Volkswagna - je znan. Čakanje na to vozilo se je raztegnilo na dobro leto, v Wolfsburgu, kjer avto nastaja, so prav tako omejili obseg izdelave. Ta je najmanjši od leta 1958, kar je nedvomno svojevrsten podatek. Toda golf kljub vsemu ostaja evropski tržni prvak. V letošnjih desetih mesecih so jih prodali 186 tisoč, medtem ko se je na drugo mesto prerinil Toyotin yaris s prodajo dobrih 163 tisoč vozil.

Volkswagen golf, desetletja najbolje prodajani avto v Evropi, se tokrat ni uvrstil med deseterico. Je pa še vedno najbolje prodajani avto v letošnjih desetih mesecih.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta