Prvi mož nemškega Volkswagna svari pred posledicami vojne v Ukrajini

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.03.2022 05:00

Herbert Diess je za časopis Financial Times izjavil, da bodo posledice vojne v Ukrajini veliko hujše od tistih, ki jih je avtomobilska industrija utrpela v času epidemije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Težave z dobavo, pomanjkanje in draženje energije, pomanjkanje sestavnih delov in inflacija so samo najočitnejši negativni vplivi, s katerimi se bo morala industrija soočiti v letu 2022, je dejal direktor.

Herbert Diess
Wikipedia

Številni evropski avtomobilski koncerni že čutijo posledice invazije, saj je Ukrajina kar pomembna proizvajalka električnih kablov. V državi pa so tudi ključna nahajališča nekaterih surovin, kot je denimo plin neon, ki ga uporabljajo pri izdelavi polprevodnikov. Med pomembnimi surovinami, ki prihajajo iz Ukrajine, sta tudi paladij in nikelj, ki ju uporabljajo za izdelavo katalizatorjev in baterij.

VW je zaradi teh težav začasno zaustavil proizvodnjo v svoji tovarni v Wolfsburgu. Ob tem se je VW odločil, da bo kmalu začel doma, torej v Wolfsburgu, graditi novo tovarno, v kateri bodo nastajali avtomobili v okviru projekta Trinity. Ni pa še znano, ali se bo koncern morda odločil, tako kot je bilo rečeno pred časom, za gradnjo nove tovarne v eni od srednje- ali vzhodnoevropskih držav. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta