Toyota izdelala 15-milijonti hibridni avtomobil. Njen prvi se je rodil leta 1997

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.05.2020 05:00

Toyota je pred 23 leti povila priusa, prvi serijski hibrid, doslej pa na trge poslala nič manj kot 15 milijonov hibridov v različnih modelih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na evropskih trgih ponujata Toyota in Lexus 19 hibridnih modelov.
Toyota

Če je le mogoče, pa vedno ni, se na teh straneh izogibamo različnim obletnicam in številčnim dosežkom avtomobilskih tovarn. (Pre)pogosto gre predvsem za marketinška sporočila, ki pač nimajo širšega pomena. Toda obstajajo izjeme. Toyota, največja japonska avtomobilska tovarna, je te dni izdelala 15-milijonti hibridni avtomobil. Nič posebnega? Morda. A je dejstvo, da se je njen prvi hibrid rodil leta 1997. V časih, ko so štele predvsem stotnije konjskih moči v osem-, deset- in dvanajstvaljnikih, se je zdela odločitev za okoljsko bolj prijazen in nekako anemičen pogon v kombinaciji bencinskega in električnega motorja smešna in neverjetno tvegana. Danes je jasno, da je bila ena najbolj pogumnih in vizionarskih v vsej zgodovini avtomobilske industrije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta