Banke in starejši v času epidemije: Večina za urejanje finančnih zadev pooblasti osebe, ki jim zaupa, najpogosteje svojce

Damijan Toplak
08.12.2020 06:15
Ker je stanovalcem domov starejših oteženo zapuščanje domov in sprejemanje obiskov, imajo pri upravljanju z njihovim denarjem pomembno vlogo pooblaščenci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskrbovanci domov starejših imajo zaradi oteženega izhoda in obiskov težji dostop tudi do bančnih storitev.
Robert Balen

Epidemija novega koronavirusa ne popušča in stanovalci domov starejših ostajajo bolj ali manj izolirani od obiskov bližnjih in brez lastnih izhodov, če so še mobilni. Otežene so jim številne storitve, med drugim poslovanje, razpolaganje z denarjem. V Domu Danice Vogrinec Maribor priznavajo, da so razmere zahtevne, se pa zaposleni trudijo kar najbolje odzivati na potrebe in želje stanovalcev na vseh področjih, tudi na področju denarnih zadev. "Večina stanovalcev že ob prihodu v dom za urejanje finančnih zadev pooblasti osebe, ki jim zaupa, najpogosteje svojce. Spletnega bančništva se večinoma ne poslužujejo. Pred epidemijo jih je kar nekaj samostojno urejalo finančne zadeve v banki ali pošti, zdaj pa obisk prepustijo pooblaščencem oziroma svojcem. Nekateri so se naučili uporabljati bankomat, ki je v bližini, da bi se manj izpostavljali okužbi," pravijo v največjem mariborskem domu starejših.

Pokojnine so bile že pred epidemijo urejene preko trajnika ali položnic in fizično ne pridejo do stanovalcev. Ostanek pokojnine oziroma žepnine je bilo pred ukrepi možno osebno dvigniti pri blagajni. V trenutni situaciji se dvig žepnine ureja preko pooblaščencev, če pa stanovalec nima pooblaščenca, pomagajo socialni delavci. "Stvari, ki jih potrebujejo, lahko svojci stanovalcem dostavijo pri domski recepciji. Želeno osebno dostavljeno ali po pošti (tudi denar) se jim vroči v skladu z navodili o vročanju. Sledljivost je transparentna, zato zlorab ni. O obliki nakupov se stanovalci odločajo sami. Nekateri naročajo prek telefona, predvsem kozmetiko in prehranska dopolnila, kar prejmejo po pošti. Večina naročeno plača po povzetju, redka so takojšnja, kartična plačila. Redko se odločajo za spletne nakupe. Sadje in priboljške lahko naročijo v domski kavarni. V klasičnih trgovinah jim osnovne potrebščine nakupijo svojci ali prostovoljci, ki v takih primerih priskočijo na pomoč. Kupujejo predvsem sokove, druge tople napitke, piškote, pripomočke za osebno nego, ko je mogoče, tudi oblačila," poudarjajo v Danici.

Svetujejo bančni račun in pooblaščenca

Da malo stanovalcev uporablja spletno banko, pove tudi Sanda M. Gavranovič, regionalna direktorica SeneCura Slovenija, kjer upravljajo z domovi starejših v Radencih, Vojniku in v Mariboru (Sončni dom). Bankomat jih uporablja več, ko razmere to dopuščajo. V času epidemije, ko ne morejo samostojno urejati svojih financ, jim to predstavlja dodatno stisko, opaža sogovornica, a tu pristopijo zaposleni v povezavi s svojci. "Stanovalcem svetujemo odprtje bančnega računa. Če zaradi omejenih zmožnosti gibanja ne zmorejo upravljati z bančnim računom, pa svetujemo, da na računu pooblastijo svojca oziroma nekoga, ki mu zaupajo. Prav tako svetujemo, da si za stroške, ki jih plačujejo, uredijo trajnik ter imajo pri sebi manjšo vsoto denarja in jo varno shranijo. Do sodobnih oblik plačil imajo praviloma odklonilen odnos. Osebni obisk trgovine jim pomeni veliko več kot le nakup želenega. Predstavlja stik z okolico, kar v času epidemije pogrešajo. Nekaj stanovalcev pa si izdelke samostojno naroči prek spleta," pojasni Gavranovičeva.

"Ker so ustanove, kjer bivajo starejši občani, zaprte, je ZPIZ na pobudo Pošte Slovenije (PS) domove starejših pozval, naj stanovalce seznanijo, da izplačila v domovih niso možna in da prejemniki pokojninske nakaznice, ki še nimajo ustrezno urejenega pooblastila (to so nakaznice, ki so jih pismonoše prej izplačevali prejemnikom po sobah), pridobijo pooblastila pooblaščene osebe ustanove pri poštnem okencu. Pooblastilo ustanova izpolni za vsakega prejemnika posebej, izpolnjeno in podpisano pa je podlaga za izplačilo pokojninske nakaznice pooblaščeni osebi ustanove na pošti. Nakaznice, naslovljene na osebe v teh ustanovah, se lahko izplačajo samo na pošti. Enako velja za tiste, ki imajo račune v Novi KBM in jim je pokojnine v domove prinašal pismonoša," pojasnijo na PS, kjer od marca in prvega vala epidemije koronavirusa niso zaznali zlorab pri teh izplačilih.

Spletna uporabnica pri 97 letih

Pri Novi KBM ugotavljajo, da so upokojencem še vedno najpomembnejše klasične bančne storitve. "Približno 35 odstotkov naših strank, ki prejemajo redne mesečne prilive na osebne račune, so upokojenci. Ti najraje obiščejo bančno poslovalnico, saj želijo osebni stik tudi pri opravljanju najpogostejših bančnih storitev, kot so dvigi gotovine in plačilo položnic. Od marca smo prilagodili poslovanje za oskrbovance domov, ki jim je onemogočeno prosto gibanje, tudi obisk bančne poslovalnice ali bankomata. Omogočamo, da imenujejo pooblaščenca na osebnem računu brez obiska poslovalnice, ob pomoči notarja, ki stranko obišče v domu za starejše. Tako njihovo bančno poslovanje, tudi morebiten dvig pokojnine, prevzamejo pooblaščene osebe. Petino uporabnikov digitalnega bančništva pri nas že predstavljajo upokojenci, s čimer so jim pregled stanja na računu, plačevanje položnic in ostale bančne storitve vedno pri roki. Da je spletna banka enostavna za uporabo, dokazuje to, da je ena od naših aktivnih uporabnic stara 97 let. Da bi spletno in mobilno banko približali oskrbovancem domov, bomo tja poslali opisna navodila, kako aktivirati spletno in mobilno banko na daljavo," sklenejo v Novi KBM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta