Kako zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen?

NR
23.10.2020 06:00
Pri ženskah prvi bolezenski znaki v obliki blagih motenj spomina napredujejo dvakrat hitreje kot pri moških.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Privoščite si sprostitev misli, duha in telesa.
Profimedia

Stopnja obolelosti žensk za Alzheimerjevo boleznijo je pretresljiva, piše v časniku Los Angeles Times. Po podatkih Ameriškega združenja za Alzheimerjevo bolezen v ZDA za to obliko nevrološke motnje, ki uničuje možgane in je najpogostejša oblika demence, posamezniki zbolijo vsakih 66 sekund. Kar dve tretjini prizadete populacije sestavljajo ženske, te so po 60. letu starosti izpostavljene dvakrat večjemu tveganju obolelosti za Alzheimerjevo boleznijo v primerjavi s stopnjo tveganja obolelosti za rakom na dojki. Pri ženskah prvi bolezenski znaki v obliki blagih motenj spomina napredujejo kar dvakrat hitreje kot pri moških. Vzroki za to so kljub številnim raziskavam za znanstveno srenjo še zmeraj uganka.

Gibanje za um

Nekdanja prva dama Kalifornije in aktivistka za boj proti Alzheimerjevi bolezni, Maria Shriver, je osupla nad brezbrižnim odnosom žensk, ko gre za njihovo kognitivno zdravje. "Morda gre za strah ali starostno diskriminacijo, a mnoge ženske gredo celo tako daleč, da si pred dejstvi zatiskajo oči. Delež tistih, ki pri zdravnikih poiščejo nasvete o preventivi, je zanemarljiv. Sprašujem se, zakaj takšen odnos, zakaj se ta pereči problem, ki povzroča krizne razmere na področju javnega zdravja ter bolnike in njihove svojce spravlja na rob finančnega zloma, ne obravnava na najvišji ravni," toži Shriverjeva. Razlogi za skrb niso zgolj posledica dejstva, da je bolezen neozdravljiva. Ženske sestavljajo tudi levji delež strokovnega osebja, ki neguje bolnike po svetu.

Maria Shriver je leta 2009 ustanovila žensko gibanje za boj proti Alzheimerjevi bolezni, imenovano Women’s Alzheimer’s Movement, katerega osrednji namen je ozaveščanje prebivalstva o dejavnikih in posledicah bolezni in o preventivnih ukrepih, zbiranje denarja za iskanje zdravila ter organizacija izobraževalnih in športno-rekreativnih dogodkov, ki se pod geslom Move for Minds (Gibanje za um) vsako leto zvrstijo v več ameriških mestih.

Redne umske dejavnosti spodbujajo možgane in krepijo njihovo zmogljivost.
Profimedia

Možganom prijazno življenje

Znanstveniki so nekoč domnevali, da ženske pogosteje obolevajo za Alzheimerjevo boleznijo zato, ker v povprečju živijo dlje kot moški. Heather Snyder, direktorica odbora za znanost in medicino pri Ameriškem združenju za Alzheimerjevo bolezen, poudarja, da je šlo v tem primeru za skrajno površno predpostavko, in opozarja na najnovejše študije, ki namigujejo na povezave med boleznijo in lastnostmi bioloških poti v možganih žensk, hormoni in celo načinom, kako ženski možgani presnavljajo hrano. "Pri Alzheimerjevi bolezni se popolna demenca praviloma izrazi približno dve desetletji po izbruhu prvi blagih simptomov, zato je priporočeno, da po tridesetem ali štiridesetem letu starosti poskrbimo za možganom prijazen način življenja," svetuje Heather Snyder. Maria Shriver je z meditacijo spremenila način spoprijemanja s stresom. Naučila se je igrati poker, redno pleše, spremenila je tudi svoj spalni vzorec. Vsakdanjo prehrano je obogatila z zdravimi maščobami. Da bi svoje telo in možgane zaščitila pred vnetnimi boleznimi, je tudi strogo omejila uživanje sladkorja.

Predstavljamo še napotke Ameriškega združenja za Alzheimerjevo bolezen, z upoštevanjem katerih boste poskrbeli za učinkovito preventivo.

Gibanje in umiritev sta pomembna pri preprečevanju možganskih bolezni.
Profimedia

Redna telesna aktivnost

Redna kardiovaskularna aktivnost spodbuja srčni utrip in zagotavlja ustrezno prekrvavitev telesa in možganov, kar zmanjšuje tveganje za pojav kognitivnih motenj.

Izzivajte svoj um

Naj gre za sestavljanke, igre s kartami, tečaj tujega jezika po spletu ali za likovno delavnico na ljudski univerzi – redne umske dejavnosti spodbujajo možgane in krepijo njihovo zmogljivost.

Prenehajte kaditi

Če boste opustili kajenje, boste tveganje obolelosti za Alzheimerjevo boleznijo v razmeroma kratkem času zmanjšali na raven nekadilcev.

Redni preventivni zdravniški pregledi

Številne študije dokazujejo, da dejavniki, ki povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, denimo debelost, visok holesterol in povišan krvni tlak, obenem povečujejo tveganje za demenco.

Zaščitite svojo glavo

Poškodbe možganov povečujejo tveganje za pojav kognitivnih motenj in demence, zato pri kolesarjenju in drugih podobnih aktivnostih, nemalokrat adrenalinskih, zmeraj nosite čelado.

Uživajte zdravo hrano

Nekatere diete, denimo sredozemski način prehranjevanja ali dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), - izvirno zamišljena kot dieta, namenjena uravnavanju krvnega tlaka -, ki temelji na sadju, zelenjavi in nemastnih mlečnih izdelkih, učinkovito zmanjšujejo tveganje za demenco.

Privoščite si dovolj spanca

Zastajanje dihanja med spanjem (apneja) in nespečnost spodbujata motnje spomina in razmišljanja.

Bodite družabni in aktivni

Ukvarjajte se s prostovoljnimi dejavnostmi, rekreirajte se v družbi prijateljev ali se posvetite družinskim aktivnostim.

Izogibajte se stresu

Nekatere študije namigujejo, da bi morebitne motnje duševnega zdravja v preteklosti utegnile sprožiti kognitivne motnje v poznejših letih, zato svetujejo, da poskrbite za ustrezen način spoprijemanja s stresom in v primeru depresije, utesnjenosti, stresa, ki ga ne bi bili zmožni nadzorovati sami, ali drugih tegob, ki bi lahko vplivale na vaše duševno zdravje, nemudoma poiščete strokovno pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta