Oktobra začetek tečajev in izobraževalnih programov za starejše: Kaj bo letos drugače?

Tatjana Vrbnjak
28.09.2020 06:00
Univerze za tretje življenjsko obdobje delujejo že v 52 slovenskih mestih, vanje je bilo lani vključenih 21 tisoč starejših.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenje starejših je pomembno tudi v obdobju koronavirusa.
Sašo Bizjak

Želja po znanju, odkrivanju novega, razvijanju talentov tudi v zrelih letih ne presahne. V praksi to potrjujejo udeleženci univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO). V slovenski mreži UTŽO je že 54 izvajalcev (knjižnic, večgeneracijskih centrov, ljudskih univerz, društev) v 52 slovenskih mestih, v katerih nabira novo znanje in tke nove socialne vezi več kot 21 tisoč starejših. Kako bodo potekali tečaji zdaj, ko nam življenje kroji koronavirus, ki starejšim še posebej preti? So morda UTŽO dobile kakšna posebna navodila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje?

Več dodatnega dela, večji organizacijski zalogaj

"Posebnih navodil nismo dobili, saj nismo del izobraževalnega sistema in tudi nismo sistemsko financirani. Slediti je treba splošnim navodilom - varna razdalja, maske, razkužila," pravi Alijana Šantej iz Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in doda, da jih je v zvezi s koronavirusom doletelo tudi veliko dodatnega dela, priprav: "To je tudi velik organizacijski zalogaj. Tu v Ljubljani imamo majhne predavalnice in razporediti 280 skupin v večje prostore ni enostavno. Tam, kjer imajo večje predavalnice, je lažje, mi pa po celem mestu iščemo prostore, da zadostimo ukrepom. Tudi urnike je treba pripraviti tako, da bo dovolj časa med skupinami, da se bo lahko vse razkužilo. A ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in našega odgovornega ravnanja in seveda tudi odgovornega ravnanja vsakega posameznika je mogoče iti naprej."

Ali se bodo starejši letos z večjim premislekom, morebiti celo z zadržki prijavljali v tečaje, bo kmalu jasno. "To pričakujemo v manjši meri; te skupine bodo pač delovale na daljavo. Organizirali bomo več načinov izvedbe tečajev - odvisno od skupine do skupine. Nekaj izobraževanja bomo izvajali v obliki kombiniranega učenja, tako da bomo zmanjšali prostorski pritisk na predavalnice: polovica skupine bo v predavalnici, druga polovica pa bo hkrati povezana prek zooma in naslednji teden obratno," razlaga Alijana Šantej. Že v času epidemije, ko so imeli prostore zaprte, se je 27 odstotkov udeležencev izobraževalo in družilo na daljavo.

Vpisi septembra, začetek oktobra

V Mariboru program univerze za tretje življenjsko obdobje izvajata Mariborska knjižnica (pogoj je članstvo v knjižnici) in Andragoški zavod Ljudska univerza Maribor. Tako kot vsako leto bodo tečaje in druge programe za starejše začeli izvajati oktobra.

Oktobra se začnejo tudi tečaji univerze za tretje življenjsko obdobje. Vsi si želijo, da se bodo lahko srečevali v živo. Toda če bodo razmere to zahtevale, se bodo - vsaj nekateri - družili preko spleta.
Profimedia

"V septembru vpisujemo v jezikovne tečaje angleščine, nemščine in italijanščine, tako v začetne kot v nadaljevalne tečaje ter v programe računalništva. Tečaji trajajo od oktobra do maja, praviloma enkrat tedensko v dopoldanskem času," pa razlaga direktorica Andragoškega zavoda Maribor Irena Urankar in dodaja, da imajo starejši tudi možnost individualnega obiska Središča za samostojno učenje. Tam se lahko učijo na primer tujega jezika preko e-gradiv z uvodno pomočjo mentorice; občasno organizirajo tudi krajše deseturne računalniške programe. "V sklopu programov, ki jih financira Mestna občina Maribor, pa se lahko starejši občani Maribora vključijo tudi v brezplačen začetni tečaj nemščine in angleščine ter v študijska krožka, kot sta sedaj aktualna Jesenski sadeži v kuhinji in v krožek Praktična uporaba mobilnih telefonov, nekaj prostih mest pa je še v študijskem krožku Occhi čipka," še navaja Irena Urankar.

Univerze za tretje življenjsko obdobje niso le prostor dodatnega izobraževanja starejših, ampak tudi druženja, zato je njihovo delovanje tudi v obdobju koronavirusa izjemno pomembno. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta