21-letna študentka Nina o Tinderju: "Imela sem nekaj avantur za eno noč"

Anže Simončič Anže Simončič
07.12.2018 13:02

Leta 2012 ustvarjena aplikacija za iskanje partnerjev Tinder je v šestih letih pridobila na milijone uporabnikov in postavila nov standard za spletne zmenke. "Ali bi spala z mano," verjetno ni prvo sporočilo, ki ga želite prebrati od potencialnega partnerja, pa se kljub temu pogosto dogaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako torej tovrstne aplikacije vplivajo na našo družbo?
Profimedia

"Do sedaj sem s pomočjo Tinderja ustvarila dve zvezi, dobila dva dobra prijatelja in imela nekaj avantur za eno noč," nam pove 21-letna študentka Nina, ki že nekaj let uporablja aplikacijo. Sicer jo nikoli ne uporablja po več mesecev naenkrat – ponavadi kakšen mesec, jo nato izbriše in znova naloži, ko ji je dolgčas. Če se začne z osebo veliko pogovarjati, se ponavadi prestavi na kakšno drugo aplikacijo, na primer Instagram ali Facebook, takoj ko se zvrstijo zmenki in ji oseba postane všeč, pa aplikacijo izbriše.
Tinder je aplikacija za zmenke, ki temelji na vaši lokaciji, tako da v vaši bližine išče uporabnike in vam prikaže njihove profile. Vsak uporabnik ima svoj profil s slikami in kratkim opisom, vi pa le podrsate desno, če vam je oseba všeč - če vam ni, podrsate levo. Kadar sta si dve osebi všeč, Tinder obvesti o ujemanju in vam odklene pogovor - kako boste nadaljevali komunikacijo, pa je odvisno od vas.
Aplikacijo na računalniku ali pametnem telefonu uporablja okoli 50 milijonov ljudi po svetu in je dosegljiva v več kot 190 državah po vsem svetu, dnevno pa naj bi ustvarila okoli 26 milijonov ujemanj. "Kljub temu je Tinder vseeno nekoliko nepraktičen, saj prek aplikacije ni mogoče pošiljati slik ali videoposnetkov in si tako zelo omejen pri pogovoru," komentira aplikacijo Nina, ki jo uporablja večinoma za zabavo, in dodaja: "Ne uporabljam Tinderja z namenom, da bi spoznala življenjskega partnerja, vendar vseeno dopuščam to možnost."

Profimedia

"Glupa prasica odvratna"

Verjetno veste, da se je včasih preko interneta lažje pogovarjati, predvsem pa so nekateri bolj sproščeni. "Meni so najboljši pogovori tisti, kadar oseba že takoj na začetku pove kaj zabavnega, ne pa, kako sem in od kod prihajam," pravi Nina in si želi, da bi bili takšni uporabniki bolj edinstveni. Kljub temu se lahko zabavni pogovori preko aplikacije nekoliko spremenijo, ko se vidite z osebo na štiri oči. "Zgodilo se mi je že, da je bil v pogovoru preko aplikacije zelo zabaven, ko pa sem ga srečala v živo, je bil popolnoma dolgočasen," predstavi primer, ko se je dobila z moškim s Tinderja.

Nekateri neučakani, drugi žaljivi, tretji iščejo zgolj seks. (Imena in slike so zaradi anonimnosti zabrisane.)

"Tega ne more nadomestiti nobena aplikacija"

Kako torej tovrstne aplikacije vplivajo na našo družbo? "Raziskave kažejo, da je spoznavanje prek spleta ali aplikacij vse pogostejše, ni pa nadomestilo drugih načinov spoznavanja in 'dejtanja'," pravi Roman Kuhar, redni profesor sociologije na ljubljanski filozofski fakulteti. Aplikacije so tako le vzporeden način za spoznavanje potencialnih partnerjev in partnerk, omogočajo pa tudi bolj ciljno spoznavanje, kar je pomembno predvsem pri manjšinah, na primer pri istospolno usmerjenih. "Tovrsten način spoznavanja je bil na začetku nekoliko stigmatiziran – češ, prek spleta se spoznavajo tisti, ki so socialno manj vešči, ki niso sposobni spoznati človeka v živo – ampak so te predstave zagotovo del preteklosti," pojasnjuje Kuhar in še doda, da takšno spoznavanje ni več stigmatizirano in je nekaj povsem običajnega.
Največja težava nastane, če manjkajoče informacije, ki nam niso na voljo pri spoznavanju prek aplikacij, zapolnimo z idealiziranimi pričakovanji, opozarja Kuhar. Ker nimamo osebne izkušnje, človeku na osnovi slik in nekaj informacij pripisujemo tudi značaj in način vedenja, tako pa smo lahko pozneje zelo razočarani, ko se srečamo v živo. "Ideali so zgolj ideali, v realnosti jih ni," pojasnjuje in dodaja: "Ker je prek spleta ali aplikacij lažje komunicirati, koga blokirati ali mu neposredno povedati, da je tak in tak, lahko to negativno vpliva na posameznikovo samozavest, če te odzive vzame preveč resno." Vendar se to lahko zgodi tudi v živo, še nadaljuje, "le da imamo tam ponavadi več 'filtrov'".

Spoznavanje partnerjev preko spleta je postalo nekaj povsem običajnega.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta