Afera Dars: Kaj je Rok Snežič o svojem plakatu pred meseci povedal Večeru in kaj pravi danes?

M.R.
23.10.2023 11:43

Jumbo plakat, ki ga je bilo mogoče januarja videti ob avtocestah, je Rok Snežič tokrat pojasnil precej drugače, kot ga je pred meseci za Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davčni svetovalec Rok Snežič 
Sašo Bizjak

Od sinoči v slovenskih medijih odmeva zgodba žvižgača, ki je javno, sicer brez razkrite identitete, povedal, da je davčnemu svetovalcu Roka Snežiča predal 90.000 evrov podkupnine za to, da je lahko še naprej opravljal posel z Družbo za avtoceste (Dars). 

Snežič je to zanikal, čeprav naj bi obstajali posnetki predaje denarja, že januarja letos pa je za Večer pojasnjeval svoj obcestni plakat, na katerem je pisalo: "Ddr. Rok Snežič odpira vsa vrata." Ob tem je bil pripis, da je lobist z licenco komisije za preprečevanje korupcije, hkrati pa so bila našteta še imena štirih podjetij: Dars, Luka Koper, SDH in SiDG. 

Januarja je tako Snežič za Večer povedal, da po lanski zamenjavi vlade "vrata odpira" le v tistih državnih podjetjih, kjer so na položajih ostali kadri iz časov prejšnje vlade Janeza Janše. Dars trenutno še vedno vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ki je bil na položaj imenovan v času zadnje Janševe vlade. "Predvsem kadri NSi, ker je Golob počistil vse kadre od SDS. Od NSi jih še poznamo, tako da do njih nekako lahko dostopamo. Povem vam, da poznam dosti ljudi v vodstvu NSi in da mi ni težko priti do nobenega direktorja v državni firmi, ki je od NSi. Zato oglašujem podjetja, kjer so ti kadri še ostali," je bil še januarja konkreten Snežič.

Davčni svetovalec Rok Snežič "odpira vrata" v državna podjetja. Kaj ima s tem NSi?

Za Pop TV, ki je sinoči razkril zgodbo žvižgača, pa je zdaj Snežič nekoliko drugače pojasnil vsebino svojega plakata. Predvsem vezano na družbo Dars. "Nikjer ni bilo zapisano Dars, d. d. Dars je mednarodno podjetje iz Londona, ki se ukvarja s popravilom letal in jaz sem mislil na to podjetje, ne na Dars d. d. Na jumbo plakatu je pisalo Rok Snežič odpira vrata, nikjer ni pisalo lobira. To pomeni, da lahko, kjer koli v Sloveniji, odpiram vsa vrata, ki so v javnih prostorih. Nikjer pa nisem napisal, da lobiram na Darsu," je Snežič pojasnil vsebino svojega plakata za največjo zasebno televizijo pri nas. Pri tem je napačno navedel, da ima firma Dars, ki se ukvarja s popravilom letal, sedež v Londonu. V resnici ga ima v Nemčiji.

Oglas je sicer moral Snežič odstraniti, saj je slovenska družba Dars uspela s pritožbo na Slovenski oglaševalski zbornici. 

Sporni plakat je moral Rok Snežič umakniti.
M. L.

SDS: O temi Rok Snežič ni kaj dodati

Snežič je januarja za Večer, pa tudi za drugje medije, javno povedal, da ni član stranke SDS, da pa je osebni prijatelj njenega predsednika Janeza Janše. Pred tem je celo govoril, da je Janšev davčni svetovalec, a je prvak opozicije to vseskozi zanikal. 

Stranka SDS se je sinoči odzvala na poročanje Pop TV, saj je bilo navedeno, da naj bi Snežič žvižgaču povedal, da bo denar šel trenutno največji opozicijski stranki. "Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko SDS," so sinoči zapisali na Twitterju oziroma X-u. Hkrati je stranka zavrnila prošnjo ekipe Pop TV za intervju s predsednikom Janšo, saj da o temi "Rok Snežič" ni kaj dodati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta