Za oglaševalsko razsodišče Snežičevo oglaševanje ni sporno, dopušča pa možnost, da gre za kršitev zakonodaje

M.R.
17.03.2023 10:35

Podjetje Roka Snežiča s svojim oglaševanjem ugodnejše obdavčitve ob odprtju podjetja v BiH na spletnih straneh in plakatih ni prekršilo oglaševalskega kodeksa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakat, zaradi katerega je Furs med drugim vložil pritožbo na Oglaševalsko zbornico Slovenije.
Igor Napast

To je odločilo oglaševalsko razsodišče pri Slovenski oglaševalski zbornici (SOZ). A hkrati dopušča možnost, da je pri navedbah v oglasih podjetje Roka Snežila kršilo veljavno zakonodajo. Te morebitne kršitve pa so v domeni drugih državnih organov, še poudarja oglaševalsko razsodišče v svoji odločitvi, ki jo je medijem posredoval kar sam Snežič. 

Pritožbo na oglaševalsko razsodišče je vložila finančna uprava (Furs) zaradi ocene, da gre za oglaševanje, "ki lahko zaradi svoje zavajajoče narave z veliko verjetnostjo vpliva na ekonomsko obnašanje podjetij, pri čemer so informacije oglaševanja sporne in vprašljive z vidika zagotavljanja učinkov, ki jih obljublja"

"Davčnega rezidentstva fizične osebe ni mogoče kar enostavno spremeniti in si s tem urediti ugodnejšo davčno obravnavo. Posameznik ne more samovoljno spremeniti davčnega rezidentstva zgolj zaradi želje po ugodnejši obdavčitvi," so na Fursu tudi zapisali v pritožbi. Dodali so, da je od leta 2021 v uporabi tudi konvencija o medsebojni upravni pomoči pri davčnih zadevah, ki so jo podpisali v BiH. 

Furs: Če se ugotovi izogibanje ali zloraba ...

Trdijo še, da ne drži, da Furs ne more obravnavati zavezanca, če zazna neprijavljena nakazila v tujo državo, pri čemer navajajo tudi BiH, ki sicer ni na seznamu davčnih oaz. Dodajajo, da Furs izvaja nadzor nad poslovanjem pravnih oseb, ki so slovenski rezidenti, pri čemer se okoliščine in dejstva, ki so bistvena za obdavčenje, vrednotijo po svoji pravi gospodarski vsebini in ne fiktivni vrednosti. Poudarjajo, da se fiktivni posli ne upoštevajo, če je njihov namen izogibanje davčnim obveznostim. Če se ugotovi takšno izogibanje ali zloraba, pa se šteje, da je nastala davčna obveznost.

Tržni inšpektorat je sporočil, da bo pri tem Snežičevem plakatu preveril, ali je vsebina zavajajoča.
M. L.

Tržni inšpektorat bo preveril drug Snežičev plakat

Spomnimo pa tudi, da smo v Večeru v zadnjem času poročali o Snežičevem plakatu, na katerem namiguje, da "odpira vsa vrata", pri čemer navaja imena tudi štirih družb, ki so vsaj v delni državni lasti. Omenja Luko Koper, SDH, SiDG in Dars. S tržnega inšpektorata so nam odgovorili, da bodo preučili, ali je morda vsebina omenjenega plakata zavajajoča.

Takrat smo za mnenje o tem plakatu povprašali tudi SOZ, v odgovoru niso želeli komentirati vsebine plakata, so pa sporočili, da ga bodo obravnavali, če bodo prejeli prijavo. Do takrat je še niso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta