Akos začenja dražbo za dodelitev frekvenc, zanje se zanimajo štirje ponudniki

Gr.G., STA
07.04.2021 07:00
Podatki o ponudnikih in vrednosti njihovih ponudb so anonimni, identiteta ponudnikov bo znana po zaključku dražbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
5G symbol made from metal wireframe on abstract digital background. 3D illustration., Image: 400499029, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: SERGII IAREMENKO/Sciencephoto/Profimedia (foto: Sergii Iaremenko/Sciencephoto/Profimedia)
Sergii Iaremenko/Sciencephoto/Profimedia

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) danes začenja z javno dražbo za dodelitev frekvenčnih pasov za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom, med katerimi so tudi pasovi, namenjeni uvajanju mobilne tehnologije 5G. Na razpis so se prijavili štirje ponudniki. Dražitelji bodo ponudbe oddajali v dražbeni sistem prek interneta.

Akos je razpis objavil 18. decembra lani. Rok za oddajo ponudb je bil 1. februar, a so ga nato podaljšali do 15. februarja. Na razpis so prispele štiri ponudbe, ki so jih odprli sredi februarja. Podatki o ponudnikih in vrednosti njihovih ponudb so sicer anonimni; identiteta ponudnikov bo znana po zaključku dražbe. Znano ni niti, kateri ponudniki v celoti izpolnjujejo pogoje za sodelovanje na razpisu.

Navedbe, da javni razpis z javno dražbo ni skladen z evropsko zakonodajo, so v Akosu zanikali. Poudarili so, da s podelitvijo frekvenc ne morejo odlašati, saj bi lahko nastale nepopravljive posledice.

Operaterji, ki bodo pridobili frekvenčni spekter v kateremkoli pasu, morajo v vsakem od pridobljenih pasov komercialno omogočati javno dostopne širokopasovne storitve na način, da v roku enega leta od razpoložljivosti posameznega frekvenčnega pasu začnejo uporabljati te frekvence in ponujati storitve končnim uporabnikom na teh frekvencah vsaj v enem večjem mestu.

V roku petih let pa bodo morali vse frekvence uporabljati v celotnem pridobljenem frekvenčnem pasu in ponujati storitve končnim uporabnikom na vseh teh frekvencah vsaj v vseh večjih mestih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta