Aktiv novinarjev na TVS piše generalnemu direktorju in programskemu svetu zaradi razrešitve direktorice Gorščakove

Vanessa Čokl
27.08.2021 16:02
Problematizirajo razrešitev mimo programskega sveta. Skrbijo jih neformalno napovedane spremembe programa in s tem ustroj javnega servisa, o katerih niti niso obveščeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak, po odločitvi generalnega direktorja ne več direktorica TV Slovenija.
Adrian Pregelj

Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija je vodstvu RTV-ja poslal pismo, ker "so številni zaskrbljeni zaradi nedavnih dogodkov ob razrešitvi direktorice TV Slovenija".

V aktivu mislijo na razrešitev Natalije Gorščak mimo programskega sveta RTV - razrešitev je podpisal novi genaralni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough sam.   

"Vsi pričakujemo, da o tako pomembnih zadevah odloča tudi programski svet, najmanj, kar pričakujemo, pa je, da se sej programskega sveta s tako pomembno vsebino, kjer je potreben najširši konsenz, udeležujejo vsaj predstavniki delavcev v programskem svetu," piše v pismu aktiva informativcev. 

Skrbijo jih tudi neformalno napovedane spremembe programa in s tem ustroj javnega servisa. Predlog programske sheme za prihodnje leto, kasneje, navajajo, označen kot delovno gradivo, razumejo kot korenito in temeljito spremembo televizijskih vsebin in vloge javnega servisa RTV Slovenija.

Ustvarjalci programskih vsebin ob tem vodstvo nacionalke opozarjajo, da so o predlogih obveščeni le posredno, "v obliki govoric ali objav v medijih". Argumentov in analiz, ki bi utemeljevali premikanje predvajanja oddaj, zmanjševanje njihovega števila, ukinjanje in nadomeščanje z drugimi vsebinami, ne poznajo.

Na programski svet se obračajo s pozivom, da dobro preuči morebitne programske spremembe in da se o tem posvetuje z uredništvi Informativnega programa.  K poglobljeni in argumentirani razpravi o spremembah aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija poziva še pred potrjevanjem novega programsko-poslovnega načrta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta