Alenka Gotar: "Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija, Gregorčič itd. Dajte Sloveniji narediti uslugo in odstopite"

B.P., M.R.
09.12.2022 11:14

Zaradi načina izbora evrovizijskega predstavnika je prekipelo programski svetnici in članici SDS Alenki Gotar. Kaj je povedala za Večer?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Gotar je na Evroviziji Slovenijo zastopala leta 2007.
Primož Lavre

"Pa to je noro ... Ne bo festivala EMA 2023. Lepo so sprejeli odločitev, da pošljejo interno izbranega izvajalca. Ki je sicer ok in jim v resnici zelo privoščim ... Ampak ... To je klofuta vsem glasbenikom, ki so že šli v studie in snemali pesmi, pa se ne bodo mogli enakopravno predstaviti s svojo glasbo Sloveniji in imeti možnost, da se pošteno izbere predstavnika," je ogorčeno na facebooku zapisala Alenka Gotar, sicer tudi članica programskega sveta RTV Slovenija. Kot je znano, bo na Evrovizijo odpotovala skupina Joker Out. 

Za Večer pa je pojasnila naslednje: "Mnogim glasbenikom so dali lažno upanje. Morate vedeti, da je glasbena industrija v zadnjih dveh letih zaradi covida-19 doživela resen pretres in se šele sedaj nekako nazaj sestavlja. Ravno zato bi bilo dobro, da imajo možnost se predstaviti." Povedala je tudi, da so jo glasbeniki "množično klicali" in jo spraševali, kdaj bo razpis: "Kako naj to jaz vem, sem jim odgovarjala. To je velika zaušnica slovenskim glasbenikom. To niso majhni stroški. To je od 300 ali 500 evrov do 3000 evrov in več stroškov za eno samo skladbo. Naredili so si stroške, še posebej v tem postkoronskem času in bi bilo prav, da bi se lahko slovenski glasbeniki nekje predstavili. Za to gre in nič drugega."

Janko Rath

Kot pa še piše Alenka Gotar na družbenem omrežju, je v programsko-produkcijskem načrtu za naslednje leto Ema bila. "Zdaj je ne bo. Torej to pomeni, da nas je vodstvo RTV Slovenija zavajalo. Bodo pa za ta denar delali negledljive oddaje tipa Sobotno popoldne, pa Pirkovič in Petrovčič na 100 in 1 način, vsako nedeljo bo prenos maš, medtem ko lahko slovenski glasbeniki sedijo doma in igrajo sami sebi," je poudarila Alenka Gotar, ki je leta 2007 s pesmijo Cvet z juga zmagala na Emi, na Evroviziji, ki je bila v Helsinkih, pa je osvojila 15. mesto. Gre za prvo skladbo, ki je Sloveniji prinesla mesto v finalu Pesmi Evrovizije. "V programsko-produkcijskem načrtu so nam predstavili, da Ema bo. To je bilo tudi javno že napovedano. Na sejah smo se pogovarjali o izboru. Sama sem predsednica komisije za glasbo in to je bil za mene šok. Verjetno bi ravno jaz morala te stvari vedeti. Nas so zavedli, ker mi smo dejansko potrjevali Emo kot izbor. Ljudje rabijo tudi razvedrilo in razvedrilnemu programu, ki ga imajo ljudje radi, so zdaj vzeli denar," je za Večer povedala Alenka Gotar. In dodala: "Preveč je politike in premalo je življenja."

"Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija, Gregorčič itd. Dajte Sloveniji narediti uslugo in odstopite. Hvala vnaprej," pa je svoj zapis na facebooku zaključila Alenka Gotar, ki se je nedavno podpisala tudi pod pobudo za razrešitev generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha. Poleg nje so svoj podpis prispevali še Branimir Piano, Dejan Cesar, Gregor Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel. O tej pobudi bi moral programski svet razpravljati na ponedeljkovi seji, a, kot je znano, je Andrej Grah Whatmough do nadaljnjega odsoten, zaradi česar je za zastopanje pred organi javnega zavoda pooblastil Uroša Urbanijo, direktorja TV Slovenija. Spomnimo, Alenka Gotar na zadnjem glasovanju o direktorju javne televizije ni glasovala za Urbanijo, temveč za Patrika Grebla.

Alenka Gotar, sicer članica SDS, je programska svetnica postala v času tretje Janševe vlade, tedaj je dobila tudi službo na ministrstvu za kulturo, ki ga je vodil Vasko Simoniti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta