Ali lahko vstopite na Hrvaško z enim odmerkom cepiva, ne da bi se testirali?

A.L.
04.05.2021 12:46
V teh dneh nastaja zmeda glede pogojev, ki omogočajo vstop na Hrvaško. Trenutno obstajajo štiri možnosti. Preverite, katere!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pred dnevi za TV Slovenija pojasnjeval, da je bilo "morda premalo poudarjeno, da če se cepiš z AstraZeneco, imaš že po prvem cepljenju tretji teden priznan status cepljene osebe, kajti ljudje so si napačno razlagali, da bodo imeli status cepljene osebe šele čez 12 tednov. Predvsem zato so ga v zadnjem času odklanjali. In zato, da bo ta status cepljenega, kar navaja proizvajalec, veljal tudi mednarodno, smo že sprožili akcijo s sosednjimi državami, Madžarsko, Hrvaško in tudi z vsemi drugimi, tako da verjamem, da bo to podlaga za prehod mej v prihodnje. Navsezadnje, po našem dogovarjanju je Hrvaška konec prejšnjega tedna tudi priznala status cepljenih tistim, ki so preboleli covid in so bili enkrat cepljeni s katerim koli cepivom". V javnosti so se tudi po zaslugi te izjave pojavile napačne informacije, da je na Hrvaško mogoče potovati že s potrdilom o cepljenju zgolj z enim odmerkom. A to trenutno še ni mogoče.

Spomnimo, prejšnji konec tedna so na Hrvaškem začeli veljati nekoliko omiljeni pogoji za vstop v državo. "Nepozorni bralec sicer zelo natančno razdelanih pogojev je lahko kaj hitro dobil vtis, da Hrvaška po novem dovoljuje vstop v državo tudi vsem, ki so se s cepivom AstraZenece cepili zgolj enkrat. To namreč velja za vstop v Slovenijo, ne velja pa za vstop na Hrvaško," danes piše Dnevnik. Na Hrvaško lahko torej potujejo tisti, ki so se cepili le enkrat in so preboleli covid. Tovrstnih primerov sicer ni prav veliko, a kot poroča Dnevnik, je prišlo do zmede. Konec tedna se je marsikdo, ki se je cepil komaj enkrat, odpravil na Hrvaško brez testa, a naletel na težave.

Kako torej na Hrvaško?

- Prva možnost

Vstop je dovoljen vsem, ki predložijo negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Testirati se morajo tudi otroci,  starejši od sedmih let.

- Druga možnost

Druga možnost, ki jo navaja Dnevnik, je, da ste cepljeni z obema odmerkoma in je od drugega cepljenja preteklo najmanj 14 dni. En odmerek je zadosten le za cepiva, ki predvidevajo samo en odmerek. Za zdaj je to le cepivo Janssen, s katerim pri nas trenutno še ne cepijo.

- Tretja možnost

Ena od možnosti je tudi, da ste covid že preboleli. V tem primeru greste lahko na Hrvaško, če je od pozitivnega PCR ali hitrega  testa preteklo najmanj 11 dni in ne več kot 180 dni.

- Četrta možnost

Še ena od možnosti je, da ste kadarkoli preboleli covid in bili cepljeni zgolj z enim odmerkom. V tem primeru lahko pridete na Hrvaško še pet mesecev po cepljenju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta