Ali v oddajah javnega servisa lahko nastopajo posamezniki, ki ne plačujejo ali ne želijo plačevati RTV-prispevka?

B.P.
13.05.2021 10:00
"To se mi zdi skrajno žaljivo do državljanov, ki prispevek redno plačujemo!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
Andrej Petelinšek

Ko smo pred dnevi pisali o odzivu gledalca Televizije Slovenija, ki ga je zanimalo, zakaj v oddaji Dobro jutro gostujejo tudi politiki - kot na primer Aleš Hojs 13. aprila, so se nekateri bralci na družbenih omrežjih spet obregnili ob ministrovo domnevno neplačevanje RTV-prispevka. Kot je znano, je Hojs v preteklosti celo pozival državljane k neplačevanju prispevka, ki je leta 2020 predstavljal 76,5 odstotka vseh prihodkov javne radiotelevizije. Tako je na primer minister lanskega julija zapisal na družbenem omrežju Twitter: "Ko nas bo dovolj veliko število nehalo plačevati RTV-prispevek, bo tega cirkusa okoli 'neodvisne in profesionalne' javne ustanove hitro konec. Šele takrat se bo mogoče pogovoriti o tem, kaj uravnoteženost poročanja pomeni. Sicer boste še naprej plačevali piar stranke Levica."

Junija leta 2016 pa: "S takim, na upravni enoti overovljenim obrazcem se odpove tv-naročnina! Danes oddal na vložišču RTV!"

Z vprašanji gledalcev, ali je smiselno oziroma na mestu v oddaje vabiti tudi take, ki ne plačujejo RTV-prispevka oziroma ki druge nagovarjajo, naj prenehajo plačevati RTV-prispevek, so se na Kolodvorski že večkrat ukvarjali. Nazadnje tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Kot je v svojem marčnem poročilu izpostavila, ji je gledalec pisal po oddaji Tarča, 4. marca o lažnih profilih na Twitterju, v kateri je prek videopovezave sodeloval tudi notranji minister Aleš Hojs. Gledalec je zastavil tudi vprašanje: ali v oddajah javnega medija smejo nastopati posamezniki, ki zase trdijo, da ne plačujejo ali ne želijo plačevati RTV-prispevka. "Že skoraj 10 let plačujem RTV-prispevek, tako kot vsak pošten državljan. Tudi v obdobju, ko sem imel finančne težave, sem prispevke poravnal. Kako je mogoče, da v goste redno vabite gosta (e), ki javno hujska (jo) proti plačevanju RTV-prispevka. To se mi zdi skrajno žaljivo do državljanov, ki prispevek redno plačujemo!" je med drugim zapisal gledalec javne televizije.

In kaj so mu odgovorili na Kolodvorski? "V naše oddaje vabimo nosilce javnih funkcij (ministre) ali glede na tematiko relevantne sogovornike ne glede na to, kakšen je njihov odnos do plačevanja RTV-prispevka," je zapisala odgovorna urednica informativnega programa TVS Manica J. Ambrožič, medtem ko je varuhinja Ilinka Todorovski poudarila, da mora javni medij slediti načelu, da ni prepovedanih gostov, o vsakokratni zasedbi oz. sodelujočih v razpravah pa je treba odločati glede na fokus in kontekst.

Ilinka Todorovski
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta