Ali vlada razmišlja o zaostrovanju ukrepov? Kacin: Počakali bomo do jutri

M.R.
25.09.2020 12:07

Vlada bo preko vikenda analizirala podatke o novih okužbah in se odločila, ali bo sprejela nove omejitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
Robert Balen

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je komentiral podatke o včerajšnjih okužbah. "Današnje številke so slabe. Žal, daleč najslabše od izbruha epidemije," je dodal. Povedal je, da so okužbe razpršene po celotni državi, kar "kaže na to, da virus kroži med nami"

Vlada se po njegovih besedah trudi, da bi vsakodnevno življenje obdržala v čim bolj običajnih okvirjih. Na vprašanje, ali že razmišlja o zaostrovanju ukrepov, pa je odgovoril, da bo vlada počakala do jutri, ko bodo znani današnji podatki. Tudi danes naj bi po pričakovanjih opravili veliko število testov, vlada bo o tem formalno odločala v ponedeljek. Konkretno bi lahko vlada zmanjšala število ljudi, ki se lahko zberejo na javnem mestu. Obstaja možnost, da bi število zmanjšali z dosedanjih 10 na 6.

Kacin je tudi pozval vse, ki so v prihajajočih dneh načrtovali večje dogodke, da ocenijo, ali je v teh razmerah to še primerno. Lahko dogodek preložijo ali pa razmislijo o zmanjšanju števila udeležencev. "Ne govorim le o velikih uradnih dogodkih, govorim tudi o druženju znotraj družine," je povedal. 

Na vprašanje, ali je mogoče pričakovati, da bo vlada postavila tudi v tem pogledu nove omejitve, pa je odgovoril, da morajo ljudje tudi sami sprejeti določene odločitve. "Nikamor ne bomo prišli, če bodo pričakovali, da bo vsako stvar vlada predpisala na tretjo decimalko. Ta pristop je enostavno nedopusten, je nesprejemljiv. Je izgovor za to, da nekateri nočejo prevzeti svoje elementarne odgovornosti," je še poudaril. 

Ker se bo v prihodnjih dneh še ohladilo, bodo po Kacinovih besedah razmere za širjenje virusa še bolj ugodne. Ključno vprašanje je, kaj lahko storimo, da preprečimo širjenje virusa. "Maske, razdalja, higiena rok in kašlja, aplikacija," je dejal. 

Kacin je poudaril, da je tudi število opravljenih testov rekordno, rekordno pa je tudi število potrjenih vseh okužb, saj je teh zdaj več kot 5000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta