(ANALIZA) Je Janez Janša na čelu SDS sploh zamenljiv? Odgovarjata Zvone Zinrajh in Miha Brejc

Matej Grošelj Matej Grošelj
22.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša vodi SDS od leta 1993. V tem času je dvakrat dobil volitve in trikrat vodil vlado.
Janez Janša vodi SDS od leta 1993. V tem času je dvakrat dobil volitve in trikrat vodil vlado.
Robert Balen
Leto 2022 je slabo leto za Janeza Janšo in njegovo stranko. Potem ko so aprilske volitve pokazale izjemen odpor državljanov do SDS, je bil predsednik stranke v letošnjem letu že dvakrat pravnomočno obsojen. Je največja opozicijska stranka glede na širši kontekst sploh še verodostojen politični akter?

Naši sogovorniki, ki so razmere v SDS občutili na lastni koži, pravijo, da je Janša v stranki skozi leta zgradil kadrovsko strukturo zvestih ljudi, medtem ko so bili kritiki vse bolj odrinjeni na rob. V stranki se je medtem občutno skrčil intelektualni potencial, SDS pa po oceni poznavalcev glede na način avtokratskega delovanja vse bolj spominja na Zvezo komunistov Jugoslavije, ki jo stranka zaradi ideološkega boja neprestano vlači po zobeh.

Janez Janša kljub vsemu ostaja brez konkurence na čelu SDS. Ob tem se poraja vprašanje, ali je sploh zamenljiv. "Janša bo predsednik SDS toliko časa, kolikor si bo želel, kajti v treh desetletjih je stranko kadrovsko prečistil po svoji podobi, zato med pomembnimi člani ni nikogar, ki bi imel drugačno mnenje od njega," pravi nekdanji podpredsednik SDS Miha Brejc, ki se je z Janšo povsem oddaljil pred desetimi leti. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.