Andrej Šter svetuje: Ne hodite predaleč! Sploh ne hodite proč!

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.10.2020 19:07

Slovenija v drugem valu pandemije ne bo več reševala državljanov, ki se zavoljo širjenja virusa in zapiranja meja ne bi mogli vrniti iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shengenske meje so odprte, a omejitev je ogromno.
Andrej Petelinšek

Država slovenskim državljanom v tem drugem valu pandemije ne bo več pomagala pri vrnitvi domov iz tujine, kot je to počela v prvem valu. Zakaj, smo vprašali vodjo konzularnega sektorja na slovenskem zunanjem ministrstvu Andreja Štera. Ta se je v prvem valu covida-19 zasidral v slovenski zavesti kot reševalec državljanov, ki so ostali ujeti na različnih koncih sveta. Kljub širjenju novega koronavirusa, zapiranju meja in ukinjanju transportnih linij mu je neredko skoraj čudežno uspelo spraviti jih domov.

Andrej Šter je za Večer po telefonu razložil: "Takšne akcije, kot je bila ob prvem valu, ne bo več. To je tudi načelna odločitev vseh držav Evropske unije, Nemčije, Francije, Skandinavije in tako naprej. Glavni razlog vidim v tem, da zdaj pač ne moremo več govoriti o tem, da je koga na potovanju pandemija presenetila. Tisti, ki je v tem drugem valu potoval predaleč, je podoben otroku, ki je predaleč vrgel kamen. S slovenskega vidika je pomembno še, da so naše kapacitete za prevoze enake ničli. Če bi že hoteli koga pripeljati od kod, je domet naših zrakoplovov le nekaj sto kilometrov, pa še naše vojaško letalo, ki bi morda sicer lahko poletelo, bi jih lahko pripeljalo samo osem. Vse drugo so komercialni leti, če sploh so."

Andrej Šter: "Tisti, ki je v tem drugem valu potoval predaleč, je podoben otroku, ki je predaleč vrgel kamen."  
Robert Balen

Šter zato poudarja: "Ljudje ne morejo pričakovati, da bodo v eno smer potovali s turistično agencijo, nazaj pa jih bo pripeljal državni prevoznik. To turistično potiska v ospredje države, ki so nam dosegljive z avtom, kakšno Hrvaško ali Italijo. Že Grčija, sploh pa rob Sredozemlja na arabski strani, sta nedosegljiva, čeprav se denimo Maroko ponuja in trudi, da bi obveljal kot varna turistična destinacija. Ampak turistične agencije že ugotavljajo, da tam, kjer bi si še želeli delati turizem oziroma bi radi vskočili, zmanjkuje kakovostne ponudbe. Ekipe v hotelih so se razšle, turistične agencije imajo praktično samo še telefonske tajnice. To je slab uvod v kakršnokoli resno turistično operacijo." Zategadelj Šter državljanom toplo priporoča, da ostanejo doma oziroma naj vsak skrbno premisli, da gre samo tja, od koder se bo lahko sam vrnil. Tudi če se mu na poti kaj logističnega ali zdravstvenega zalomi.

Ministri EU za evropske zadeve so sicer v Luksemburgu potrdili priporočilo za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki ni zavezujoče. Članice so se dogovorile o enotnem zemljevidu zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij. Članice EU so priporočilo potrdile, da bi izboljšale preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavarovale svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru. Vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja mora biti sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Zelene bodo regije, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 25 na 100.000 prebivalcev in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna. Oranžna bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 50, a bo stopnja pozitivnih testov štiriodstotna ali višja, ali če bo novih potrjenih primerov od 25 do 150 ter bo stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna. Rdeča bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa bo štiriodstotna ali višja, ali če bo novih potrjenih primerov več kot 150. Siva pa so območja, za katera ni zadostnih podatkov. O testih ali karantenah za oranžne in rdeče države se bo odločala vsaka država posebej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta