Anketa: Pirc Musar pred Logarjem. Kako bi se odvil drugi krog predsedniških volitev?

STA, Va
03.09.2022 17:56

V novi anketi Mediane za Delo v tednu, ko je Marta Kos sporočila, da ne bo kandidirala za predsednico Slovenije, se je delež podpore Nataši Pirc Musar nekoliko okrepil. Vodi tudi v projekciji za drugi krog volitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi krog volitev bo v nedeljo, 23. oktobra. 
Robert Balen

Če je Nataša Pirc Musar pred dvema tednoma uživala približno 26-odstotno podporo, je zdaj pri okoli 31 odstotkih. Podpora Anžetu Logarju ostaja pri 23 odstotkih, je pokazala nova Medianina anketa za časnik Delo.

Nataša Pirc Musar za vložitev kandidature zbira podpise, Anže Logar je že sporočil, da jih ima dovolj. 
Robert Balen
Robert Balen

V zadnji anketi, ki jo je Mediana izvedla za časnik, bi za Pirc Musar, če bi bile predsedniške volitve zdaj, glasovalo 26,1 odstotka vprašanih, za Logarja pa 23,4 odstotka. Takrat še kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos bi dobila 14,1 odstotka. A Kos je medtem nepričakovano od kandidature odstopila.

Ostali napovedani kandidati ostajajo pri največ nekajodstotni podpori. Ivo Vajgl bi dobil 3,8 odstotka, Sabina Senčar 3,1 odstotka, Alojz Kovšca 2,5 odstotka, Vladimir Prebilič 2,3 odstotka, Gregor Bezenšek 1,9 odstotka, Andrej Magajna 1,1 odstotka in Franci Kindlhofer 1,0 odstotka. Ostali od številčne skupine oseb, ki so napovedale potegovanje za predsedniško mesto, bi dobili manj kot odstotek podpore.

Pirc Musar bi se pred Logarja uvrstila tudi, če bi oba prišla v drugi krog. Tam bi jo, so pri Mediani izmerili za časnik, podprlo 43,3 odstotka vprašanih, Logarja pa 33,3 odstotka. Ob izločitvi neopredeljenih bi zanjo glasovalo 56 odstotkov vprašanih, za Logarja pa 44 odstotkov.

Raziskava je bila izvedena 31. avgusta in 1. septembra na vzorcu 506 oseb.

Vlaganje kandidatur za predsedniške volitve je mogoče do 28. septembra. A že v sredo, ko se bo iztekel rok, do katerega morajo organizatorji odpreti poseben volilni transakcijski račun, bo bolj jasno, kdo od kandidatov, ki so do zdaj napovedali svojo kandidaturo, je v nameri resen oziroma ali se namerava v boj vmešati še kdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta