Marta Kos se ne bo potegovala za predsedniški položaj. Zorko: Njena odločitev stranko postavlja v nenavaden položaj

M.R., Va, A.L., STA
30.08.2022 14:03

"Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije," je Marta Kos zapisala v sporočilu za javnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

"V preteklih tednih sem imela privilegij srečati številne prebivalke in prebivalce Slovenije, ki so izkazovali izjemno ljubezen do naše domovine in se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopam v svoji kampanji.

Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in vzpodbujala te ideale.

Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo.

Vsem vam želim povedati, da vam ostajam zvesta, kot tudi našim skupnim vrednotam in naši dragi domovini.

Vsem, ki so podprli mojo kandidaturo, se zahvaljujem za neprecenljivo podporo: Gibanju Svoboda, mojemu volilnemu štabu, prijateljem in družini," je zapisala v sporočilu za javnost.

Odzvala se je Nataša Pirc Musar, ki je prav tako napovedala kandidaturo na volitvah. Odločitev Marte Kos spoštuje, ostaja pa osredotočena na svojo kandidaturo, saj trenutno vso pozornost namenja zbiranju podpisov. Pirc Musar namreč kandidira kot nestrankarska kandidatka.

Tudi iz Logarjevega štaba so v odzivu za N1 dejali, da nadaljujejo kampanjo in ne komentirajo dejanj drugih kandidatov.

V štabu kočevskega župana Vladimirja Prebiliča pa so v odzivu izrazili prepričanje, da bodo s svojimi vsebinami uspešno nagovorili tudi del volivcev, ki bi sicer podprl Kosovo. "Odstop kandidatke Marte Kos bo vsekakor pustil vrzel v letošnjih predsedniških volitvah, saj je bistvo demokracije v tem, da imajo volivci na izbiro kakovostne kandidate za predsednika republike, kar Marta Kos, ne glede na to, da smo si kandidati konkurenčni, vsekakor tudi je," so še povzeli odziv Prebiliča.

Po priljubljenosti šele na tretjem mestu

Po naši zadnji javnomnenjski raziskavi Vox populi je imela Marta Kos 16,3-odstotno podporo med volivci. Sodelujoči v raziskavi so najvišjo podporo namenili kandidatu stranke SDS Anžetu Logarju. Podprlo bi ga 30,2 odstotka volivcev. Močnejša kandidatka od Marte Kos pa je tudi Nataša Pirc Musar. Volilo bi jo 27,5 odstotka volivcev. Če bi morali volivci izbirati med Marto Kos in Logarjem, bi raje izbrali slednjega, ki bi dobil 42 odstotkov glasov, Marta Kos pa 39,5 odstotka. V primeru, da bi morali izbirati med Logarjem in Natašo Pirc Musar, pa bi slednja dobila 46,7 odstotka glasov, Logar pa 39,7 odstotka, kaže raziskava, ki jo je agencija Ninamedia opravila med 8. in 10. avgustom.

(VOX POPULI) Predsedniške volitve 2022: Logar bi bil v prvem krogu na vrhu

Analitik Zorko: Vprašanje je, ali si lahko največja vladna stranka privošči biti brez lastnega predsedniškega kandidata

Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop podpredsednice stranke Gibanje Svoboda Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

Odločitev Kosove po Zorkovi oceni tako stranko postavlja v nenavaden položaj.

Hkrati pa tudi odpira prostor za druge predsedniške kandidate, kot sta denimo kočevski župan Vladimir Prebilič in nekdanji poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, meni. Sam sicer ocenjuje, da bi takšna poteza ob zadostnem številu zbranih podpisov podpore volivcev lahko "šla bolj na roko" drugemu.

Prav tako Zorko meni, da današnja poteza Kosove v prvem krogu volitev prinaša več negotovosti v prvem krogu za poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Kosovi, se bodo namreč po Zorkovih pričakovanjih v večji meri prelili k pravnici Nataši Pirc Musar. Ta bi tako lahko pridobila na podpori.

Kljub temu pa Zorko ne vidi možnosti, da bi kateri izmed kandidatov, ki so do zdaj najavili svojo kandidaturo, slavil že v prvem krogu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta