Anketa: V drugi krog Nataša Pirc Musar in Anže Logar

STA, Va
09.07.2022 17:48

Tako je agencija Mediana ta teden izmerila za Delo. Marti Kos bi pripadlo nehvaležno tretje mesto. Kontroverzna Nina Krajnik bi obtičala pri dobrem odstotku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po anketi, ki jo je za časopis Delo ta teden opravila agencija Mediana, bi se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila odvetnica, nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, in Anže Logar, poslanec SDS in nekdanji zunanji minister. Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos se v drugi krog ne bi uvrstila.

Nataša Pirc Musar bi prejela 29,6 odstotka glasov, Anže Logar pa 24,3 odstotka glasov. Nekdanja veleposlanica v Nemčiji in Švici Marta Kos bi bila s 16,1 odstotka glasov tretja.

Glasbenik Gregor Bezenšek mlajši bi dobil 2,1 odstotka glasov, psihoanalitičarka Nina Krajnik pa 1,3 odstotka. Da ne vedo, koga bi volili, je v anketi odgovorilo 14,3 odstotka vprašanih, da nobenega, pa 8,7 odstotka.

Pirc Musar je kot zelo primerno ocenilo 20,8 odstotka vprašanih, kot primerno 32,9 odstotka, kot popolnoma neprimerno pa 8,9 odstotka. Logarja je kot zelo primernega ocenilo 18,4 odstotka vprašanih, kot primernega 23,3 odstotka, kot popolnoma neprimernega pa 10,1 odstotka. Kosovo je kot zelo primerno ocenilo 18 odstotka vprašanih, kot primerno 26,4 odstotka, kot popolnoma neprimerno pa 8,5 odstotka.

Delež podpornikov Marte Kos je med podporniki Gibanja Svoboda le 29-odstoten. Tudi med podporniki SD bi jih največ volilo Natašo Pirc Musar (35 odstotkov), veliko podporo ima tudi pri simpatizerjih Levice. Volilo bi jo tudi več podpornikov NSi kot pa Marto Kos.

Padec podpore bi znal biti tudi posledica pomislekov, da bi imela v primeru njene izvolitve stranka Gibanje Svoboda v rokah tri najpomembnejše politične funkcije v državi. To je nekdanji predsednik Milan Kučan označil za sistemsko nesprejemljivo in izrekel podporo Pirc Musar.

Podpora Anžetu Logarju v 70 odstotkih izhaja iz bazena volivcev SDS, tudi več kot polovica podpornikov NSi bi glas namenila Logarju, so izmerili pri Mediani.

Zadnji dan merjenja je svojo kandidaturo uradno napovedal tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, zato ga ta anketa še ni zaznala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta